Po 20 letih je Sarajevo popolnoma brez min

Odstranili so 841 min in drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev na več kot šest milijonov kvadratnih metrov minskih površin. Iniciativo Mine Free Sarajevo so v celoti financirale Združene države Amerike, za izvedbo pa je poskrbela slovenska ITF Ustanova za krepitev človeške varnosti v partnerstvu z nevladno organizacijo Mine Detection Dog Center iz Bosne in Hercegovine (MDDC) in Marshall Legacy Institute (MLI).

Prlekija-on.net, petek, 3. september 2021 ob 19:09
Sarajevo

Sarajevo

Mine Free Sarajevo, ključni projekt razminiranja prestolnice Bosne in Hercegovine, je uradno zaključen. V okviru projekta je bilo v prestolnici Sarajevo in njeni okolici očiščenih več kot šest milijonov kvadratnih metrov minskih površin, pri tem pa je bilo najdenih in uničenih 841 min in drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). Omenjeni dosežki projekta, ki ga je finančno podprla vlada Združenih držav Amerike, predstavljajo velik korak k osvoboditvi celotne države pred smrtonosno dediščino vojne in omogočanju državljanom, da končno živijo mirno, varno in svobodno.

Več kot dve desetletji po koncu vojne ostaja Bosna in Hercegovina še vedno ena najbolj minsko onesnaženih držav na svetu. Mnogi prebivalci Sarajeva so morali še nedavno živeti ob opozorilnih znakih in aktivnih minskih poljih, zdaj pa se zahvaljujoč projektu Mine Free Sarajevo njihovo življenje vrača na stare tirnice. Kot je po včerajšnjem ogledu očiščenih lokacij projekt opisala Benjamina Karić, županja Sarajeva: »Projekt Mine Free Sarajevo predstavlja simbol svobode, moči, upora, miru in sprave

Iniciativo Mine Free Sarajevo so v celoti financirale Združene države Amerike, za izvedbo pa je poskrbela slovenska ITF Ustanova za krepitev človeške varnosti v partnerstvu z nevladno organizacijo Mine Detection Dog Center iz Bosne in Hercegovine (MDDC) in Marshall Legacy Institute (MLI). Projekt se je uradno začel aprila 2019 na mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min in podpore protiminskemu delovanju, v tem času pa so bile očiščene štiri občine v sarajevski regiji: Stari Grad, Vzhodni Stari Grad, Vogošća in Novi Grad. Pri čiščenju kontaminiranih območij je bila uporabljena stroškovno učinkovita in varna metodologija razminiranja za sprostitev večjih površin s kombinacijo tehničnih in netehničnih metod. Med postopki razminiranja so ekipe našle in uničile kar 841 eksplozivnih naprav, od tega 445 min in 396 neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS).

Madeleine Albright
Slovesnosti se je virtualno udeležila tudi Madeleine Albright

»Združene države so ponosne, da so lahko podprle ta projekt, vreden več kot 1,6 milijona dolarjev, ki predstavlja največji prispevek posameznemu projektu razminiranja v zadnjem desetletju,« je na včerajšnji zaključni slovesnosti dejal vršilec dolžnosti prvega namestnika pomočnika državnega sekretarja za politične in vojaške zadeve Stanley Brown. Dodal je, da dokončanje projekta pomeni večjo varnost za državljane in varnejša območja ter da s ponosom sporoča, da so izpolnili vse zastavljene cilje. Zaključne slovesnosti ob praznovanju tega resnično neverjetnega dosežka se je sicer udeležilo več častnih gostov, ki so želeli izkazati podporo Bosni in Hercegovini in temu velikemu humanitarnemu cilju, med njimi tudi nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright z video nagovorom.

Kljub temu, da je bil dosežen velik mejnik v odstranjevanju eksplozivnih ostankov vojne, delo v državi še zdaleč ni končano. Kot je pojasnil Tomaž Lovrenčič, direktor ITF, organizacije, ki je v Sloveniji prisotna že več kot 23 let: »Kljub izredno uspešni izvedbi projekta Mine Free Sarajevo je v Bosni in Hercegovini še vedno veliko minsko onesnaženih območij, ki predstavljajo veliko nevarnost za tamkajšnje prebivalce. Ob tej priložnosti bi rad povabil tudi druge donatorje, da se pridružijo dolgoročnim prizadevanjem Združenih držav in pripomorejo k odstranitvi vseh neeksplodiranih ubojnih sredstev v državi.« Dodal je še: »Danes imamo v Sarajevu trdno zastavljen cilj in to je Bosna in Hercegovina brez min

Tomaž Lovrenčič
Tomaž Lovrenčič, direktor ITF, je poudaril, da njihovo delo v državi še zdaleč ni končano.

Zahvaljujoč sodelujočim organizacijam ter pomoči in podpori lokalnih oblasti, predvsem Centra za razminiranje BiH, županov posameznih občin in županje mesta Sarajevo ter lokalnih deminerskih enot vojske in civilne zaščite BiH, je območje zdaj bistveno bolj varno za domačine ter obiskovalce. Poleg tega se lahko nadaljuje razvoj večjih ključnih gospodarskih priložnosti in infrastrukturnih projektov, ki so bili na čakanju dalj časa.