Obiskali smo edinstven Beneški karneval

Karneval ustvarjalnosti in domišljije je edinstven dogodek v edinstvenem mestu.

Prlekija-on.net, nedelja, 19. februar 2023 ob 10:50
Beneški karneval 2023

Beneški karneval 2023

Beneški karneval je eden najbolj slavnih in obiskanih karnevalov na svetu in glavna turistična atrakcija, ki privlači obiskovalce z vsega sveta. Letos poteka od 4. do 21. februarja. Izvor beneškega karnevala sega v srednji vek, ko so se mestni prebivalci sprostili in uživali v praznovanju in veselju pred začetkom postnega obdobja. Karneval ustvarjalnosti in domišljije je edinstven dogodek v edinstvenem mestu.

Benetke so mesto med morjem in nebesi, polno mistike ter razpeto med resničnostjo, domišljijo in sanjami s svojimi neštetimi ozkimi ulicami, mostovi in kanali predstavlja odlično kuliso za krinko, nošenje dvoumnih mask in kršenje pravil.

Najstarejši zapisi o beneškem karnevalu segajo v leto 1094, ko je bilo treba stare poganske navade nekako prilagoditi krščanskim razmeram in od takrat se redno pojavljajo letna poročila o bleščečih praznovanjih, kakršna niso poznali niti najimenitnejši dvori po Evropi. Leta 1296 je beneški senat uradno določil praznovanje na zadnji dan pred postom. Tako je beneški karneval razglašen za javni praznik.

Značilne in zares posebne maske pridejo iz Francije, Nemčije, Avstrije in Italije. Maske so zares prekrasne in dovršene do najmanjše potankosti. Nekateri si jih sami izdelujejo in za to porabijo tudi več kot tri mesece časa. Nato vsako leto pridejo za deset dni v Benetke, kjer se predstavljajo ter z veseljem nastavljajo fotografskemu objektivu. Beneški karneval je drugi največji, takoj za karnevalom v Braziliji.

Letos smo ga obiskali tudi mi, spodaj je nekaj utrinkov.