Knjiga in film o domači obrti

Razvoj na področju Krapinsko Zagorske pokrajine v knjigi in filmu

Milan Belec, ponedeljek, 7. november 2011 ob 15:571
Knjiga in film o domači obrti

Knjiga in film o domači obrti

V četrtek, 3. novembra, smo bili v Donji Stubici na predstavitvi knjige in filma o domači obrti na Hrvaškem. Dolgoletno sodelovanje s prijatelji iz Krapinsko Zagorske županije je botrovalo povabilu na predsatvitev edinstvene knjige in filma.

V knjigi, katera je razdeljena na več sklopov, so opisane in podrobno predstavljene obrti, katere so zaznamovale razvoj na področju Krapinsko Zagorske pokrajine. Zgodovinski prikaz, katerega dopolnjujejo dela mojstrov, kateri še danes ohranjajo to kulturno zgodovinsko dediščino. Večina obrti je pomagala preživetju, tradicija in prenos na mlade rodove pa je zagotovilo, da bo ostalo veliko bogastva ohranjenega.

Prva in edinstvena knjiga je projekt, kateri lahko služi ohranjanju edintitete. Pomembni strokovnjaki in tudi sodelavci iz Slovenije so s pomočjo mojstrov ohranili del zgodovine, kateri bo ostal za vedno.

Film v katerem so prikazali vse to tudi v sliki pa je poseben po tem, saj vsak mojster prikaže svojo spretnost. Tokrat je bil predvajan film, katerega so prevedli v Angleški jezik, s tem so odprli pogled tudi drugim narodom.

Sporočilo, katerega smo prejeli udeleženci je, da je to projekt, kateri bo služil kot iztočnica za prikazovanje in ohranjanje dediščine v Evropskem prostoru.

Posredovani podatki ob predstavitvi pa so nas presenetili, spoznali smo, da se prijatelji iz Hrvaške lotevajo projektov na veliko bolj kvalitetni ravni. Združujejo vse strukture od preprostih in pomebnih mojstrov do obrtnih zbornic, organizacij na ravni pokrajin do strokovnih ustanov in ministrstev.

Ta projekt je zagotovilo, da bodo uspeli pridobiti več sredstev iz Evropske skupnosti, kot pa je uspelo Slovencem.

pravični ponedeljek, 7. november 2011 ob 23:06

Najprej sem na hitro in bežno pogledal in sem narobe prebral.

Knjiga in film o najstarejši obrti. Zloba


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.