Islandija - dežela ognja in ledu

Islandija na vrhu Top 10 držav za Naj potovanje v 2012 (po mnenju bralcev Lonely Planet-a)

Karmen Razlag, četrtek, 26. januar 2012 ob 13:54
Lonely Planet je koncem lanskega leta izvedel spletno anketo, v kateri so bralci izbirali najbolj 'vroče' destinacije, ki so jih uvrstili na Top 10 listo Naj potovanj v letu 2012.

Na vrh lestvice Top 10 držav se je uvrstila Islandija, med njimi pa je tudi Slovenija, in sicer na 8. mestu. Med Top 10 mesti je na vrhu glavno mesto Islandije, Reykjavík. Oba predstavljamo v današnjem članku.

Islandija med TOP 10 državami za Naj potovanje v letu 2012
Bralce Lonely Planet-a je Islandija očarala zaradi čudovite, neokrnjene narave, ledenikov, geotermalne aktivnosti, delovanja vulkanov in zaradi polarnega sija, ki bo v tem letu viden še močneje.

Islandija je resnično tako drugačna. Prvi stik te navda z občutkom, kot da si na drugem planetu. Kako da ne, saj je Islandija vulkanski otok z vročimi vrelci, gejzirji in številnimi ognjeniki, od katerih so nekateri še delujoči. Njihovim izbruhom smo priča v zadnjih letih, ko je zaradi izbruha in posledično oblaka vulkanskega pepela, bilo potrebno zapreti zračni prostor.

Klima je vlažna in hladna, pokriva jo pet ledenikov, kar je več kot enajst odstotkov površja, led pa je na nekaterih mestih debel tudi do 1000 m. Največji ledenik se imenuje Vatnajökull, ki pokriva okrog 8300 km2, kar je celo več, kot pokrivajo vsi ledeniki v ostali Evropi. Pod njim leži Grimsvötn, ki je najbolj aktiven vulkan na Islandiji, saj je od leta 1922 izbruhnil že desetkrat, nazadnje lansko leto. Najvišji vrh Islandije je Hvannadalshnúkur, ki je visok 2119 m.

Reykjavík med TOP 10 mesti za Naj potovanje v letu 2012
Bralce Lonely Planet-a Reykjavík navdušuje predvsem zaradi legendarnega nočnega življenja, številnih kavarn in muzejev, ki so v centru mesta. Tudi razdalja, ki jo je potrebno premagati je eden izmed kriterijev, samo 5 ur iz New Yorka in 3 ure iz Londona.

V Reykjavíku, glavnem mestu, živi 38% vsega prebivalstva. Je pomembno poslovno, in komunikacijsko središče. Večina prebivalstva je zaposlena v trgovskem in storitvenem sektorju. Je tudi eno izmed najpomembnejših ribiških pristanišč v državi.

Prvi naseljenec na Islandiji, Ingólfur Arnarson, je leta 874 vrgel na obalo prvi steber, ki ga je prinesel zraven iz Norveške, da si postavi hišo. Pristal je v zadimljenem zalivu, kar Reykjavík v bistvu ravno pomeni zaradi vseh teh vrelcev, ki bruhajo paro v zrak.
Polarni sij je svetlobni pojav v obliki zavese na nočnem nebu S ali J polarnih področij v bližini obzorja (severni ali južni sij), povzročen zaradi sončnega sevanja, pogosto ga spremljajo magnetne nevihte.

Močne sončne nevihte, ki se pojavljajo v zadnjih dneh niso povzročile le motenj ampak so še povečale vidnost in spektakularnost polarnega sija.

Postaja Aurora Sky Station, kjer se vsakih pet minut zajame fotografija polarnega sija: www.auroraskystation.com/live-camera/9/

Tudi v spodnjem videu si lahko ogledate fotografije polarnega sija, ki jih je letos posnel Martin Zalba.

Kolesarsko potepanje po Islandiji
Ko se vam bo recimo letos sredi najhujše poletne vročine zahotelo nekaj hladnega, je to lahko osvežitev s hladno pijačo, lahko pa se odpravite na Islandijo. Tako kot sva to storila midva. Ideja je padla in sva jo uresničila. Na pot sva se odpravila Karmen in Damjan.

Sledil je nakup letalske vozovnice, ki je iz Münchna cenovno zelo ugodna. Kolesa v škatle in na vlak  do Münchna, naprej z letalom do Keflavika, 40 km oddaljenega od Reykjavíka, kamor smo prileteli v večernih urah po 2695 km in 3 urah in pol. Na Islandiji so v drugem časovnem pasu in so 2 uri za nami, nimajo pa spomladanskega in jesenskega časa in ne spreminjajo ur. Zunaj naju je meseca julija pričakalo celih 12 stopinj in dežela, tako drugačna, da imaš občutek, da si na drugem planetu.

Sestaviva kolesa in se podava do najbližjega kampa. Šotor postaviva na mokro podlago, deževalo je celo noč, kakor povečini tudi vse ostale. Na nič kaj prijazen dan pričneva najino 17 dnevno kolesarsko potepanje po Islandiji. Pot naju je vodila do najlepših znamenitosti Islandije in v njeni lepoti ter spokojnosti sva neznansko uživala.

Priporočava obisk!

Tudi naslednjič odkrivamo lepote Islandije, spodaj pa si lahko ogledate fotografije iz našega potepanja ter fotografije polarnega sija v videu, ki jih je letos posnel Martin Zalba.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.