Zakintos - košček raja v Jonskem morju

Grški otok Zakintos, ki ponuja čudovite plaže s turkizno modro zelenim morjem

Prlekija-on.net, sreda, 11. julij 2012 ob 14:281
V tokratnem popotniku se bomo podali na čudovit grški otok Zakintos (Zakynthos) oz. Zante, ki je najjužnejši otok v Jonskem morju. Dopust na otoku je cenovno ugoden, v poletnih mesecih je tedensko dosegljiv iz ljubljanskega letališča, tja pa se lahko podate tudi s trajektom iz Benetk.

9 kilometrska peščena plaža
Zakintos je poleg čudovitih plaž, znan tudi po ogroženi vrsti želv Kareta (Caretta Caretta), ki zrastejo do dva metra in tehtajo do 100 kg. Na otoku se nahaja plaža Kalamaki, ki je del nacionalnega zaščitenega parka, na kateri želve gnezdijo. Plažo ponoči zaprejo, saj je tam kopanje prepovedano, ob tej plaži pa so prepovedane tudi vodne aktivnosti, kot so smučanje na vodi. V tem področju so v nočnem času prepovedani tudi preleti letal, zato je bližnje mednarodno letališče odprto le podnevi. Čuvaji na plaži vsako izmed želvjih gnezd označijo in zavarujejo. Če imate srečo lahko želve vidite čez dan v morju in z njimi tudi zaplavate.

Če na otoku želite zabavo 24 ur na dan, morate obiskati Laganas, ki je sodobno urejeno mesto na otoku, z glavno ulico, kjer ne manjka barov, restavracij in turističnih trgovin. Kraj je priljubljen pri mladih britanskih, nizozemskih in nemških turistih, peščena plaža med Laganasom in Kalamakijem pa se razteza na devetih kilometrih.

Ena najznamenitejših plaž - Zaliv tihotapcev
Ko ste enkrat na otoku, si obvezno morate privoščiti izlet z ladjico okrog otoka, saj imate kaj videti. Na severozahodu otoka je slovita plaža Navagio, ki je osamljen peščen zaliv ter ena najbolj znanih plaž v Grčiji. Zaliv je znan tudi po tem, ker je dom razbitin tihotapske ladje Panagiotis, zato se pogosto označuje tudi kot Shipwreck in Zaliv tihotapcev. Ladja Panagiotis, je leta 1980 plula iz Turčije proti Grčiji, nakar jo je zaradi tihotapljenja cigaret začela preganjati grška mornarica. Posadka se je nato z ladjo zatekla v ta zaliv, kjer je nasedla in je tam na ogled še danes. Zaliv je dostopen samo z ladjo, saj ga na ostale strani omejujejo visoki peščeni klifi, plažo pa letno obišče na tisoče ljudi.

Okrog otoka nasploh lahko vidite nešteto majhnih zalivov s kristalno čisto vodo. V Modre jame (Blue Caves), ki imajo ime po turkizno modri barvi vode, ki jih obdaja, se lahko zapeljete z ladjo, tam pa je tudi odličen kraj za potapljače. Z ladje lahko vidite tudi ostale znamenitosti otoka, kot je plaža Gerakas, impresivna in lepa kamnita tvorba. Legenda pravi, da je v del tega klifa zagrizel ogromen morski pes, saj je pečina na sredi videti, kot bi jo resnično nekdo odgriznil.

Keri, skali Mizithres in zastava velikanka
Keri je kraj, kjer je na 300 metrskem klifu svetilnik, s katerega imate čudovit razgled na modrino Jonskega morja, pogled od tam pa vam ponuja enega najbolj spektakularnih pogledov na sončni zahod. Pod svetilnikom sta dve stožčasti beli skali sredi morja, ki se imenujeta Mizithres. Svoje ime sta dobili po imenu lokalnega sira, imenovanega Mizithra, legenda pa pravi, da velika skala predstavlja moškega, manjša pa žensko, ki se med sabo nista smela ljubiti, zato sta tam okamenela. Z ladjo se lahko peljete med njma, v bližini pa je tudi najgloblja točka Mediterana, kjer je morje globoko 4.500 metrov.
Zakintos je v avgustu 1953 prizadela serija štirih hudih potresov, ki so popolnoma uničili infrastrukturo otoka. Tretji in najbolj uničujoč od teh potresov, 7.3 stopnje po Richterjevi lestvici, je bil 12. avgusta 1953.

Na otoku so ostale le tri zgradbe neporušene: katedrala sv. Dioniza, stavba Narodne banke in cerkev sv. Nikolaja.

Na vrhu klifov se nahaja tudi največja grška zastava na svetu, dimenzij 18,10 x 36,90 metra s skupno površino 670 kvadratnih metrov. Ideja o zastavi velikanki se je grškemu arhitektu Stamatisu Liverisu porodila leta 2004, med olimpijskimi igrami, ki so potekale v Atenah, uresničila pa se je marca 2006. Zastava je izobešena na 50 metrov visokem drogu, ki je narejen iz 12 mm debelega jekla. V spodnjem delu ima drog premer 1 meter, zgoraj pa 25 cm, tehta pa 6.500 kg. Sama zastava tehta 80 kg, dvignejo pa jo s pomočjo elektromotorja.

Kameo in Marathonisi
Iz otoka Zakintos, se lahko iz neposredne bližine Laganasa, podate tudi na bližnji otoček Kameo, na katerega vodi most. Je majhen, a zelo simpatičen otok, kjer si lahko odpočijete na manjši plaži in posedite v baru. V bližini je tudi otok Marathonisi, na katerem gnezdijo želve Karete, sam otok pa ima prav tako obliko želve. Na ta otok se lahko podate s čolnom, ima pa dve plaži ter dve jami, ki ju lahko obiščete.

Grčija pa seveda slovi tudi po odlični kulinariki in tradicionalnih jedeh, kot so giros, grška solata, kleftiko - pečena jagnjetina, souvlaki - svinjski ražnjiči, ...

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj znamenitosti iz Zakintosa na fotografijah, plažo Navagio na panoramski fotografiji ter video, kjer je prikazan otok Kameo, Modre jame, Navagio ter obala Kalamaki, kjer gnezdijo znamenite velike želve Caretta Caretta, podnevi pa jo preletavajo letala z bližnjega mednarodnega letališča.

Za premik po panoramski sliki uporabite miško.


Metej Lehovar ponedeljek, 9. februar 2015 ob 13:41

Lušten opis in luštne slike, res pomagajo pri izbiri počitnic. bi vsak kar šel Haha
Če mogoče še komu pomaga link za last minute ponudbe za Zakintos pa tule: http://www.odklop.com/zakintos

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.