V areni Pula se pripravlja hokejski spektakel

V petek, 14. septembra, se bosta v puljski Areni pomerili ekipi Medveščak in Olimpija

Milan Belec, ponedeljek, 10. september 2012 ob 12:47
V areni bo stala ledena ploskev

V areni bo stala ledena ploskev

Na radiu sem slišal, da se v areni Pula pripravlja poseben dogodek. V areni, katera je med najstarejšimi zgradbami na Istrskem polotoku in je ena od najbolj obiskanih kulturno-zgodovinskih objektov, se pripravlja hokejska tekma. V okviru Lige Ebel, se bosta namreč v petek, 14. septembra, v Areni ob 21. uri pomerili ekipi Medveščak in Olimpija, dva dni pozneje pa bo nasprotnik Zagrebčanov še Dunaj.

Vem, da je bilo v tem amfiteatru že mnogo nenavadnih prireditev, a hokejska tekma in to v mesecu septembru, ko je še visoka temperatura pa mi je bilo nekaj nerazumljivega.

Odpravil sem se na ogled, da bi videl, kako pripravljajo ledeno ploskev in sedeže za 7202 gledalca. Postavitev tribun ni tako zahteven podvig, veliko bolj je zahtevna postavitev ostalih elementov. Za prenos preko obzidja so pripeljali močna dvigala, saj so vhodi v areno preozki.

Zanimivo, da je ledena ploskev dvignjena od tal za 30 cm debelina ledu pa je med 6 in 8 cm. Led je nekoliko mehkejši, saj je potrebno dodati posebno tekočino, ki pomaga, da ploskev zamrzne. Zaradi tega bodo imeli hokejisti nekoliko težav, za drsanje po bolj trdni ledeni ploskvi je potrebno nekoliko manj moči. Igralci, ki bodo odigrali posebno tekmo pa bodo prvi na svetu, ki bodo imeli priložnost pokazati svoje sposobnosti v areni. Poskusil sem najti odgovor, kako so prišli na takšno idejo a mi ni uspelo. Ideja je res zanimiva, gotovo bodo to spoznali tudi gledalci in napolnili ta veličasten objekt.

Za izdelavo ledu je potrebno pripeljati velike količine vode. Studenec na katerega so računali in se nahaja pod areno, ima prevelike količine soli, zato je ta voda neuporabna. Da bi bila težava še večja je cela Istra v velikem pomanjkanju vode. Gasilci so tisti, ki bodo s svojimi vozili poskrbeli, da ne bo zmanjkalo vode za izdelavo ledu.

Posebna tekočina, ki je potrebna pa povzroča še dodatne težave, v začetku jo je potrebno dodajati, ko pa bodo končali, jo je potrebno ločiti od vode in jo vrniti nazaj v posebne posode in odpeljati. Tekočina ni primerna za vodotoke, še večje onesnaženje pa bi naredila v morju.

Tisti, ki je dal idejo in našel somišljenike, si v prvem trenutku ni predstavljal s kakšnimi težavami se bodo srečevali.

Prihod do arene je v tem trenutku nekoliko oviran, glavno ulico ob morju obnavljajo. Na nekaterih mestih še so vidni odtoki, kateri spadajo zelo zelo daleč nazaj. Le-te zamenjujejo z najnovejšimi odtočnimi cevmi, ob tem pa zamenjujejo tudi vso ostalo napeljavo.

Pogled na vse te različne cevi in kable je zanimiv, še bolj pa buri domišljijo kam in do koga vse te povezave vodijo, ali bodo vsi takrat ko bo končano tudi povezani tako kot se pričakuje.

Nekoliko časa sem si vzel tudi za pogled v kletne prostore samega prizorišča. Prevzet z dimenzijami in natančnostjo, s katero so daleč nazaj mojstri obvladovali kamen. Neverjetne debeline zidov, kateri so prevzeli nase vso težo ogromne stavbe. Oboki, katere poznamo pri nas kot velbi, so narejeni iz kamna, kar pomeni, da je vsak ta kos kamna morala obdelati spretna roka delavca, mojstri pa so ga pozneje postavili na določeno mesto in s tem poskrbeli za skoraj večno trdost. Preša, posode, še posebno amfore v katere se je shranjevalo pridelke pritegnejo pozornost. Tudi panoji na katerih je opisana zgodovina vse od Rimskega imperija naprej pa te popelje v davnino.

Vredno si je vzeti čas in se odpraviti v areno v Puli in spoznati velik del zgodovine.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.