Na vojno se ne moreš navaditi

oleticsvetlana, ponedeljek, 18. april 2022 ob 09:05
Na vojno se ne moreš navaditi

Ljudje so se navadili na vojno. V oddaji 24 ur že nekaj dni sploh ni bilo nobenega prispevka o vojni. Zato gledam poročila na SLO1, da sem na tekočem z dogajanjem. Saj razumem, marsikateri so se že naveličali gledanja teh grozot in hočejo nekaj mirnega, domačega – zato raje gledajo prispevke o barvanju jajc. V tem tednu je volilni molk in tako novic o politikih ne morejo predvajati.
Na vojno se ne moreš navaditi. Ker je to nekaj tako strašnega, tako nedopustnega in tako nečloveškega! Kako se lahko navadiš na množične grobove, ki jih sedaj izkopavajo v Irpeni in Buči … Kako se lahko navadiš na ruševine, ki so ostale od cvetočih mest … Kako se lahko navadiš na množično posiljene ženske in otroke … Slišala sem 30-sekundni posnetek telefonskega pogovora, v katerem žena dovoljuje svojemu možu, ruskemu vojaku, da lahko posili ukrajinsko žensko. Rekla je samo, naj ji o tem nič potem ne razlaga in naj uporabi zaščito. Seveda jo ne skrbi, da bi ta ženska lahko zanosila, skrbi jo samo, da ne bi potem ona od nje česa nalezla … Ukrajinski predsednik je spregovoril o več kot sto posilstvih, ki so jih zagrešile ruske čete. Žrtve spolnega nasilja v okupiranih območjih niso samo ženske, temveč tudi otroci. Med njimi je enajstletni deček, ki so ga vojaki posilili pred njegovo mamo, ki so jo med tem privezali na stol in je tako bila prisiljena gledat to okrutno dejanje. 14-letno dekle naj bi po posilstvu zanosilo. Ruska vojska naj bi ugrabila okrog 120 tisoč ukrajinskih otrok, nekatere so posilili, druge pa pretihotapili v Rusijo.
Ukrajinska vojska je že obvestila Združene narode o tem, da ruska vojska posilstva uporablja kot vojno orožje.
Tarča ruskih napadov je znova postal Kijev, in sicer tovarna za izdelavo orožja. Kremelj je prepovedal vstop v Rusijo britanskemu premierju Borisu Johnsonu in drugim vodilnim v britanskem parlamentu zaradi neprimerljive sovražnosti do Rusije, ki se kaže tudi z uvedbo konkretnih sankcij proti ruskim uradnikom. Rusija je posvarila tudi NATO in Češko za pomoč Ukrajini z oskrbovanjem orožja. Češka naj bi Ukrajini dala več tankov sovjetske izdelave in bojna vozila. To je tisto bojno orožje, kateremu se je Ukrajina poleg atomskega orožja odrekla po svoji osamosvojitvi in ga predala Rusiji in zvezi NATO v zameno za obljubljeno varnost in zaščito. Sedaj vidimo, da papir res prenese vse. Čisto vse … Če bi Ukrajina obdržala svoje atomsko orožje, je nobena država ne bi upala napasti. Niti Rusija.
Poslušala sem polurni javni intervju z znano starejšo rusko igralko, ki se je odkrito zoperstavila Putinu in njegovi vladi. Rekla je, da ne more spati in da jo tako boli srce, ko sliši o vseh teh vojnih grozodejstvih. Rekla je, da je okrog milijon znanih ruskih intelektualcev podpisalo peticijo proti Putinu. Sliši se ogromno, ampak za 140-milijonsko Rusijo to niti ni en procent, na žalost. Vprašali so jo, a se ne boji, da jo bodo zaprli, potem ko tako ostro kritizira rusko vlado in je rekla, da jo je bolj strah za vse te nedolžne ljudi, ki umirajo v Ukrajini, za vse te, ki so ostali brez svojih domov in niti ne morejo pobegniti. Rekla je, da bi rada pomagala in če bo njen glas uslišan, bo zadovoljna, ne glede na posledice …
Po podatkih ukrajinskega generalnega tožilstva naj bi v Ukrajini umrlo že 200 otrok, ranjenih naj bi bilo 360. Združeni narodi sporočajo, da naj bi svoje domove zapustilo že več kot 10 milijonov ljudi, polovica se jih še vedno nahaja na območju zahoda Ukrajine in upa na čimprejšnji konec vojne in morebitno vrnitev domov. Po umiku Rusije so odkrili že več kot 900 trupel civilistov, več kot 350 so jih odkrili v mestu Buča. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da naj bi doslej umrlo od 2500 do 3000 ukrajinskih vojakov. V skoraj uničenem Mariupolu je 13 mobilnih krematorijev, v katerih naj bi sežigali trupla Ukrajincev. Rusija na ta način skuša skriti dokaze o možnih vojnih zločinih na obleganem območju.
Vojna se ne neha. Vojna se ne konča. Putin želi 9. maja izvesti parado zmage, podobno kot vsako leto. Sedaj hoče zmago za vsako ceno. Ne glede na žrtve. Ne glede na sankcije. Ne glede na javno mnenje. Ne glede na vse. Hoče samo zadovoljiti svoj ego. Samo to. Majhen fantek, ki v otroštvu ni dobil zadosti materine ljubezni, se sedaj znaša nad celim svetom. Kdo ga bo zaustavil???
Moja sestra in njena hčerka sedaj že tri dni ne spita. Ker tako silovito poka. Razložila sem jima, da je pri nas za veliko noč takšna navada. Strah ju je. Imata grozne sanje. Sestra je rekla, da je po prebujanju mislila, da je spet v Kijevu in spet streljajo …



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42