Patriot--2 petek, 28. april 2006 ob 20:28

Ta nit obravnava vsebino članka: Predstavitev Prlekije

Ne ga sr...! Razkrižje v Prlekiji? Pa Radgona?

MHA petek, 28. april 2006 ob 20:35

Pa ke je s tobon???

MHA petek, 28. april 2006 ob 20:38

Meni se vidi ka bi tebe trebalo naze v šolo... si že kdej čüja sploh za Prlekijo??? pod ke pa te spoda Razkrižje, pa Radgona, pod Gorenjsko???

Pepek z brega petek, 28. april 2006 ob 20:58

Stafte kuje! Jas sen tüdi ne glih stoprocenten, ka Razkrižje pa Radgona spodneta v Prlekijo. Že lep cejt se fcoj sprovlan, ka bi to malo "raziska". Či se praf spotin, sen negda negi vida en stori zemlevid Prlekije, f keren so stvari amlo drgočiše, kak piše v predstavitvi LTO - ja. V toten momenti gren raskopat po lodlih, pa iskat totega zemlevida. Venda sen si nekšo kopijo le nareda.
Se jovin, dere bon nejša zemlevid.

Dejan petek, 28. april 2006 ob 23:18

No, ka še jaz nekej o ten napišen.
Prlekija se nahaja v SV Sloveniji, kar verjetno vete (pol Slovenije verjetno ne), omenja se pa večinoma kak Pomurje (Prlekija in Prekmurje skupaj - kar glih tüdi neje praf), drgači pa spodne pod Štajersko -> glej na primer http://www.kam.si zemljevid na levi strani, še nejvečkrot pa nas kar pod Prekmurje vržejo.
Kej se tiče Gornje Radgone sen tüdi jaz ne ziher ka spodne pod Prlekijo, spodne pa pod Prlekijo (keko jaz ven) Sv. Jurij, Negova, Radenci, ... , ki so pod upravno enoto Gornja Radgona. Eni se mojo za Prleke, drügi pač ne. Cela občina Gornja Radgona pa ziher ne spoda v Prlekijo. Na spletni strani http://www.vecer.si objavljajo novice iz Gornje Radgone v kategorijo Prekmurje, Prlekija. Drgači pa nejvečkrot zaslediš opis ka občina Gornja Radgona spada v pomursko regijo, z delom v Srednje slovenskih goricah pa se navezuje tudi na štajerski del.
Na stroni http://www.moravske-toplice.com/index_tic_izleti?id=32 mate na primer opisano Prlekijo in izlet Gornja Radgona-Ljutomer-Jeruzalem-Stara Gora.

Kej se pa Razkrižja tiče, pa mislin ka pač ali spodne v Prlekijo. Če prebivalci Razkrižja provijo: ... vse to Vam prikazujemo na straneh, kjer Vam predstavljamo svojo 150 letno tradicijo za sedaj najstarejše delujoče Kovačije Horvat iz Razkrižja v Prlekiji, kjer Vas bomo prijazno sprejeli in prikazali kovaško obrt.
ali pa:Kje nas najdete:
Prlekija je pokrajina polna prelepih kotičkov. Pot nas pripelje tudi v ta kotiček na SV Slovenije, na Razkrižje. Tu nas dočaka gostoljubna mati prebivalcev, znanih po prleški govorici, prijaznosti in predvsem navezanosti na domačo grudo. Prleki so nasploh znani kot delovni, marljivi, vestni in zelo pošteni ljudje.
Prav to, kar je napisano v zadnji vrstici, doživite pri Horvatovih, ko jih obiščete v njihovem Kovaškem muzeju...

Poglednite sami na http://www.bmp-com.com/kovacija_horvat/ in http://www.drustvo-tabrih.si/Kovaski/kova-main.htm.

Za kunec pa še spodjo sliko poglente, ke sen jo na internete nejša. Tak slabo pa nan tüdi ne gre...

Jernej sreda, 3. maj 2006 ob 19:11

Nevem no samo pa mislim ka Radgona pa Razkrizje spada pot Prlekijo ker gucijo...ne govorijo! Vej Prekmurje se tüdi deli Ravensko, Dolinsko, Goricko pa taj del ge je Magarska majnsina (UE Lendava) samo tüdi nevem kama uni spadajo ..Dolinsko?. Ali je to svoj del Prekmurja?

Jernej sreda, 3. maj 2006 ob 19:27

Stajersko! Steiermark! je se po 1.svetovnoj vojni delilo taj del ka je zdaj Sloveniji pa taj del ka je pokrajina (Bundesland Steiermark) v Avstriji. Isto Koroska, Kärnten. Eden del je Avstriji eden pa Sloveniji. Bili so volitve pa dosti Slovenci so nej sceli pot kraljevino SHS z Hrvatami pa Srbami vkup......zdaj pa Slovenska majnsina izumera Avstriji...v domovini so tujci gratali. Ot 120 000 Slovencov so 6000 na Avstrijskem Koroskem (Kärnten) ostali.

Jernej sreda, 3. maj 2006 ob 19:39

Sem upazo ka Prlekiji gucijo eni fejst na A eni pa na O .....slisao san tüdi ka je Strocja Vasi meja bila.. met 2 svetovnov vojni. Met Magarskov pa Nemcijov (Groß Deutsches Reich). Prekmurje je te celotno zasedeni bio ot Magare.

Jernej sreda, 3. maj 2006 ob 19:47

Vej pa Strigova (Medimurji) je negda baje bole cuj Sloveniji spadala! Dosti meje Sloveniji so nej resene. Piranski zaliv....sem sliso kaj ot Razkrizja pa tüdi eno cesto met Slovenijo pa Avstrijo ka je baje se nej reseno.

MHA sreda, 3. maj 2006 ob 20:04

Marsikej je ne rešeno še posebe s HRVOTI!!!Zloba
TAk je dere nas hrvoti nücajo, te smo nejvekši kolegi, dere pa nas ne nücajo te pa nas jebejo. Naši poslanci pa so bedoki ka jin to pistijo Hud te še podpiraji jihov vstop v EU Stisk

Pa piranski zaliv bi radi meli Slabo
nikdor v živleji Jezik
toti so ali friki Haha

Jernej sreda, 3. maj 2006 ob 21:38

Eni pravijo ka je Prlekija Stajersko eni pa ka je Pomurje!
Samo nevem ci so Sloveniji se Pokrajine kak Avstriji pa Nemciji samo hocejo je narediti. Stajersko? To je se ot nasega Avstro-Ogerskoga cajta ostalo pa Pomurje ot Jugoslovanskega casa. Samo politicno smo prevzeli Jugoslovanski sistem ka Prlekija Pomurje spada. MS registracija. No vido san tüdi ka je Ormoz na prlekija on net opisani. Cüjte nevem kak to je. Samo zanemivo je rezultat iskati, ka je res.

Jernej sreda, 3. maj 2006 ob 22:02

Hej gli san knigi Ilustrirana zgodovina Slovencev na stran 33 zemljevid najso pa napisano ka Ormoz tudi pot Prlesko narecje spada! Jezik

MHA sreda, 3. maj 2006 ob 22:56

ja saj tüdi güčijo prleško

Pepek z brega četrtek, 4. maj 2006 ob 00:41

Ne zameri Jernej, samo moren ti povedati, ka si malo stvari fküper zmota.
1. Neso se koroški Slovenci odločoili, ka nedo šli v Kraljevino SHS, pač pa so jih Avstrijci nategnoli. Naredili so takše volilne okraje, ka je v jih bilo v večini avstrijsko prebivalstvo.
2. Eno so politične ali rečmo temi gospodarske meje pokrajin, drügo pa kulturne (ali kak bi jin že lehko rekli).
Gospodarsko Prlekija (brez Ormoža, Tomoša, Polenšaka..., ki sodnejo v Podravje) po takšen spodne v Pomurje fküper s Prekmurjon.
Kulturno pa je Prlekija del Štajerske (za časa Avstroogrske - Südsteyermark).
3. Resen je, ka prleki dosti gučimo ma "o", eni pa bole na "a". Samo, to še ne pomeni, ka so fsi, keri gučijo približno tak tüdi Prleki. Nafsezodjo tüdi prekmurci tak potegnejo.
SEN VAN OBEČA, KA BON NEJŠA TISTI ZEMLEVID PRLEKIJE, PA SEN ŠE GA NE! PA GA BON!!!

Jernej četrtek, 4. maj 2006 ob 18:49

Cuj Pepek nic ne zamerin glej dobro je na Forumi si lahko taksne teme diskoteramo ves.

Ka se tice Koroski Slovencov so razlicna Litarature ka so Slovenci danes na Avstrijskem Koroskem te za Avstrijo bli na drugoj knigi pa eni Slovenci proti Avstrijo pa za SHS. To zdaj lahko zamemo kak scemo vej kunc kucov telko let po tem je tezko pravo reznico najti.

Man Slovensko pa Avstrijko Litaraturo pa vsaka svojo propagando ma. To ka so Avstrijce Slovence nategnoli, res me zanima kje to pise...samo je mogoce vse!

Samo rez je ka Prlekija je nas tema! Jezik

Jernej četrtek, 4. maj 2006 ob 19:08

Ja kulturno spada Prlekija Stajersko. Ja mas prav Untersteiermark negda....samo Steiermark je bila negda (tudi z nasem delo Stajerske) pokrajina... politicna meja gospodarska meja...zdaj pa je Pomurje (pac nej obliki Pokrajine nego Obcine) to san hoto recti.

Ka je nej cela Prlekija skupaj enoj politicno meji to pa res nevem kak to je!Mislim ka se meje Prlekije tice...

Pa kak se gnes den Obcine odlocijo? Radgona, Ormoz, Sv.Jurij itd.

Samo z casom se kulturne meje kak politicne spremenijo.
Pa fajn bi blo ci bi se obcine na to prasanje odgovarjali.
Ka potrdijo to kak je...ali kak je negda blo ..ali pa zdaj.

Jernej četrtek, 4. maj 2006 ob 20:52

Cuj ja mi Prekmurci tüdi potegnemo! Samo Prekmurscina je tüdi razlicna. Ges pa Jes primer... Ravensko pa Dolinsko

Prekmursko pa Prlesko narecje spadajo pot Panonske narecna skupina. (iz slov. litarature - Ilustrirana zgodovina Slovencev)

Dejan četrtek, 4. maj 2006 ob 23:49

Ime Pomurje se je prvič pojavilo leta 1859. Označüvle pa področje ob reki Muri (Prlekija in Prekmurje), ki je duga leta predstovlala mejo: Prlekija je pripadala avstrijskemi, Prekmurje pa madžarskemi deli Avstro-ogrske monarhije. Prekmurje je blo priklučeno Sloveniji oz. SHS leta 1919.
Pomurje obsega 1.338 km2, kar je 6,6% površine Slovenije in ma relativno dugo mejo z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Za regijo je značilna razdroblenost na male občine. 1.338 km2 si deli kar 26 občin. Pomurje obsega območje štirih upravnih enot - Ljutomer, Lendava, Murska Sobota in Gornja Radgona.

V UE Ljutomer so občine Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Razkrižje in Veržej.
V UE Gornja Radgona so občine Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače.
Te se pa še vse vküp deli na krajevne skupnosti, pa gor pa dol. To je vse tak razmetano pa razdrobleno...
Te pa eni to mečejo pod regije, eni v porečja, drügi v upravne enote, ... te pa več človik ne ve kon te kej paše. Ne čüdno ka je Slovenija tak nerazpoznavna v sveti, še v sami Sloveniji ne vemo kon kej paše pa ke smo.

Zej sen sedmo leto že v Lublani pa sen v toten cejti nemalo lidi spozna, pa vsakšemi, ki sen reka ka sen z Lotmerka, me je pita kak se momo tan gori v Prekmurji. Pa še zej, gda koga srečan, ki ga dugo nesen vida, me pita kak je kej v Murski Soboti. Pa tüdi gda sen v sredjo šolo v Maribor hoda, so me vsi meli za Prekmurca, pa so znali ka sen iz Lotmerka. Pa smo te Prleki venda bolj Štajerci kak Prekmurci.

Dejan petek, 5. maj 2006 ob 00:13

Pa če Ormož neje v Prlekiji, te ne ven zake so se vedno štükali keri krej je sonce Prlekije in keri krej srce Prlekije, Ormož al Lotmerk. Ke bomo še vse ugotovili...
Ormož je že podravje in je to že drüga upravna enota Ormož v keri so občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.
Mojo pa Ormož na primer na registraciji MB; Lotmerk, Radenci, Radgona pa tak dale pa mamo MS.
Jaz van rečen, to je zapleteno! Nasmeh
Bomo zej v Pomurji izvedli referendum, keri prebivalci se mojo za Prleke pa bomo te znali Nasmeh To ne bi blo nič takšega, sej pa je Slovenija država referendumov Haha
Lehko bi pa naredli tak eno malo študijo pa to malo raziskali, ka bi dobili točne meje, ge je Prlekija. Če bi to sploh blo možno.

Pepek z brega petek, 5. maj 2006 ob 02:20

Seveda je možno!
Samo nesmimo glejati za ten, ka bi bila Prlekija kak nejvekša, pač pa za ten, ka de opsegala resen samo tiste dele Štajerske, ge lidje praf po prleško gučijo.

Eni provijo, ka je Radgona del Prlekije.
Več kak deset let že živin v Radgoni, pa sen še ne sreja domačina, ki bi guča po prleško.
Malo bliže so Rodenčani, čiglih bi se dalo tüdi okoli toga debaterati.
Kej pa se tiče Ormoža, pa se mi vidi smešno, ka se sploh neše pita, či so Prleki, ali so ne.
Po mojen se Prlekija rasprostira med Lotmerkon, Ormožo, pa Svetin Jurjon (približno).



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.