Pričel se je dvodnevni znanstveni simpozij Slovenski film v sliki, glasbi in besedi

Ljutomer v prvih dneh Grossmannovega festivala gosti simpozij: Slovenski film v sliki, glasbi in besedi

Prlekija-on.net, torek, 14. julij 2015 ob 12:29
Po otvoritveni slovesnosti je sledila monokomedija Gajaš, arestant v izvedbi dramskega igralca Vlada Novaka

Po otvoritveni slovesnosti je sledila monokomedija Gajaš, arestant v izvedbi dramskega igralca Vlada Novaka

V Kulturnem domu in na Golarjevi domačiji bo v torek, 14., in v sredo 15. julija, potekal znanstveni simpozij Slovenski film v sliki, glasbi in besedi. Simpozij poteka v sklopu 11. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki ga gosti Ljutomer od 14. do 18. julija.

Letos mineva 110 let od prvega filmskega zapisa – dr. Karol Grossmann je leta 1905 kot pionir slovenskega filma posnel prva kratka filma Odhod od maše v Ljutomeru in Sejem v Ljutomeru –, občinski svet Občine Ljutomer pa je leto 2015 razglasil za Leto filma. In prav letos so obrodila sadove večletna prizadevanja vodstva Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), da se v sklopu gimnazijskega programa uvede umetniški oddelek, filmska smer. Na GFML so se prav zaradi tega odločili, da se aktivneje vključijo v pripravo programa ob letošnjem Grossmannovem festivalu. Skupaj s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, Grossmannovim festivalom in Občino Ljutomer so tako pripravili dvodnevni simpozij, ki bo 14. in 15. julija, odvijal pa se bo v Domu kulture Ljutomer in na Golarjevi domačiji v Ljutomeru.

Častni odbor simpozija sestavljajo red. prof. dr. Igor Tičar (rektor Univerze v Mariboru), mag. Julijana Bizjak Mlakar (ministrica za kulturo), mag. Olga Karba (županja Občine Ljutomer) in akademikinja zasl. red. prof. dr. Zinka Zorko, organizacijski odbor pa vodita prorektor Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek in Zvonko Kustec, ravnatelj GFML.

Simpozij so odprli v Domu kulture, kjer je zbrane nagovorili ravnatelj GFML, Zvonko Kustec, ki je med drugim povedal: »Ljutomera si danes ne moremo predstavljati brez Gimnazije Franca Miklošiča, ki je središče izobraževalne dejavnosti v srcu Prlekije, obenem pa si ne moremo predstavljati gimnazije brez Ljutomera oziroma Prlekije, ki ji daje neizmerno veliko priložnosti za obujanje svetlih trenutkov v zgodovini te pokrajine in ki tudi pričakuje, da smo tista ustanova, ki je nosilka dogajanja tako na izobraževalnem kot tudi na vizionarskem področju

Ljutomerska gimnazija je skupaj s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru v preteklih letih pripravila simpozija ob obeležitvi 145-letnice prvega slovenskega tabora (2008) in ob 200-letnici rojstva Franca Miklošiča (2013). Tokrat mariborska univerza in ljutomerska gimnazija sodelujeta pri organizaciji tretjega simpozija. »V Ljutomeru Grossmanov duh živi, festival fantastičnega filma je med mladimi zelo priljubljen. Z novim izobraževalnim programom bi prav tako lahko prispevali k uresničitvi želje mladih posameznikov po bolj individualno naravnanem predmetniku, saj bi program umetniške gimnazije, filmske smeri, dajal, logično, večji poudarek umetnostnim vsebinam in manj naravoslovnim. S tem bi vsekakor pripomogli, da bi vsaj del sposobne, kreativne in inovativno nadobudne mladeži uspeli zadržati pri nas, da ne bi več tako množično migrirali drugam in bi svoje znanje in energijo vlagala v razvoj naših in ne sosednjih pokrajin,« je dodal Kustec.

»Poleti leta 2014 sva z ravnateljem ljutomerske gimnazije Zvonkom Kustecem sedela na obali Ohridskega jezera in med pogovorom je predlagal, da bi bilo prav, če bi v Ljutomeru, kjer že deset let poteka Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, organizirali tudi znanstveni simpozij o slovenskem filmu. Predlog ni bil naključen – na gimnaziji si pod njegovim vodstvom že več let prizadevajo za ustanovitev umetniške gimnazije filmske smeri in v kraju, ki je najtesneje povezan z začetki slovenskega filma, je tako željo potrebno uresničiti. V Ljutomeru je Grossmannov duh živ, festival fantastičnega filma je med mladimi zelo priljubljen, zavedajo se, da je za Grossmanovo pot potrebno imeti šolo, gimnazijo, ki zahteva znanje, trdo delo, ustvarjalnost, vztrajnost, odrekanje in potrpežljivost na umetniškem področju – tak program je nujno tudi drugačen od klasičnega gimnazijskega; to nam manjka, tega se pri nas (še) ne more učiti, tu je ljutomerska pobuda dobrodošla,« je v uvod simpozija dejal prorektor Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek, ki je tudi uredil znanstveno monografijo, v kateri je objavljenih 23 razprav in razmišljanj uglednih slovenskih znanstvenikov, profesorjev z mariborske in ljubljanske univerze (ena objava je tudi iz Poljske), igralcev, scenaristov, pisateljev in ljudi, ki so tako ali drugače povezani s slovenskim filmom.

Na otvoritveni slovesnosti simpozija sta zbrane nagovorila tudi direktor organizacije festivala, Peter Beznec in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. ki je med drugim povedala »Film nas je od nekdaj fasciniral, vedno je v nas sprožil izjemna čustva in še danes pritegne bolj kot kateri koli drugi medij. Nove tehnološke možnosti odpirajo pasti in priložnosti, vendar se radovednost in ustvarjalnost, ki sta vodili Karola Grossmana pred 110 leti, nista utrudili

Zbrane je ob odsotnosti dr. Igorja Tičarja, rektorja Univerze v Mariboru, pozdravil Teodor Lorenčič, glavni tajnik Univerze v Mariboru. »Ljudje smo v 20. stoletju popolnoma spremenili svojo percepcijo in to zahvaljujoč filmu

V kulturnem programu je nastopila dekliška skupina Harmony.

V sklopu simpozija je bila uprizorjena monokomedija Ferija Lainščka Gajaš, arestant v izvedbi Vlada Novaka. V nadaljevanju dneva bodo razpravljali še Zinka Zorko, Mihaela Koletnik, Emil Tokarz, Igor Šmid, Igor Koršič, Goran Vojnović, Blaž Lukan, Mitja Reichenberg, Marija Švajncer, Jaka Polutnik, Andrej Naterer, Stane Kocutar, Tatjana Rezec Stibilj, Alojz Tršan, Anton Ratiznojnik in Dušan Hedl.

Program simpozija Slovenski film v sliki, glasbi in besedi

Grossmannov festival se uradno odpre ob 18. uri v Domu kulture Ljutomer.


Več v Glasba in film