Ljutomer do sobote ponovno v znamenju fantastike, filmov, vina in zombijev

Odprl se je 11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Prlekija-on.net, torek, 14. julij 2015 ob 19:58
Na otvoritvi sta bila prisotna tudi Vlado Novak in Udo Kier

Na otvoritvi sta bila prisotna tudi Vlado Novak in Udo Kier

11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je uradno odprl svoja vrata in bo v Ljutomeru v petih dneh, od 14. do 18. julija, pričaral filmsko vzdušje z množico različnih dogodkov – od filmskega programa do degustacij vrhunskega vina, srečanj s filmskimi gosti, igralskih delavnic za vsakogar, razstav, do subkulturne tržnice ter koncertov.

Otvoritvena slovesnost je potekala pred ljutomerskem Domu kulture, v galeriji pa sta bili odprti razstavi fotografij Boruta Krajnca z naslovom Praznine in ilustracij Jana Hadžića z naslovom Junaki fantazijskih svetov. Na otvoritvi so vse zbrane nagovorili direktor organizacije festivala, Peter Beznec, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba ter oba umetnika, ki razstavljata, Krajnc in Hadžić. Sledila je predstavitev vinarjev na simbolični vinski cesti, ki sodelujejo v letošnjem tekmovalnem programu za Vinskega šampiona Hudega mačka. Za nagrado za najboljše vino se bodo letos potegovali Turistična kmetija Hlebec, Vinogradništvo Družina Kos, P&F Jeruzalem Ormož, Vinakoper in Vinoreja Kaučič. Ob tem je mag. Tjaša Kos predstavila vrhunska vina iz vinskega tekmovalnega programa. Na otvoritvi je bila prisotna tudi aktualna Vinska kraljica Slovenije, Sandra Vučko.

Otvoritveni slovesnosti je sledil film Številka 55 z gostom režiserjem Kristijanom Milićem, prve filmske projekcije pa so se pričele že ob 14. uri v Kino dvorani Kulturni dom. Letošnji častni gost festivala je ikona filmskega zlobca srepih oči, Udo Kier, ki se je tudi udeležil otvoritve, ob 21. uri pa se bo na Glavnem trgu Grossmannovemu občinstvu prvič predstavil, ko bo napovedal film Vampirjeva senca. S kratkimi filmi iz tekmovalnega programa Slakov hudi maček in dokumentarcem Naš vinil ima težo bo prav tako ob 21. uri postregel Kino pri Hudem hotelu.

Prva dva dni festivala ob 110-letnici prvega slovenskega filmskega zapisa poteka tudi znanstveni simpozij Slovenski film v sliki, glasbi in besedi, ki ga prirejajo Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Grossmannov festival in Občina Ljutomer. Organizaijski odbor vodita prorektor Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek in Zvonko Kustec, ravnatelj GFML.

Grossmann se bo v soboto tradicionalno končal z veliko zombi parado s performansom Zombi opere.

Urnik po dnevih najdete tukaj, več o dogajanju pa strnjeno tukaj.

Grossmannov festival je član prestižne Evropske federacije festivalov fantastičnega filma. Svetovno znana revija MovieMaker pa ga je uvrstila med pet najboljših žanrskih festivalov na svetu. Vsako leto privabi številne ljubitelje sedme umetnosti, radovedneže in ljubitelje vrhunske kapljice.


Več v Družabno