V Slovenijo vstopilo preko 1.100 prebežnikov, v Gornji Radgoni so jih namestili 198

Rdeči križ Slovenije poziva javnost k zbiranju pomoči za begunce

Prlekija-on.net, sobota, 19. september 2015 ob 09:11
Prebežniki, foto: policija.si

Prebežniki, foto: policija.si

V noči na soboto, okrog 1. ure, je bilo v nastanitveni center na Sejmišče v Gornji Radgoni sprejetih 198 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju Novega mesta. V centru poteka nastanitev tujcev in najava hrvaškim varnostnim organom za vrnitev na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama.

Večinoma gre za družine z otroki, domnevno državljane Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka, Bangladeša, Nigerije in Egipta. Nihče od tujcev ni zaprosil za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji. Predvidoma je v pripravi še več tujcev za prevoz v Gornjo Radgono. Največ prebežnikov v državo vstopa v okolici Obrežja in Brežic, nekaj pa jih je vstopilo tudi v naši okolici, kjer jih vračajo nazaj od koder prihajajo.

S prizorišča v Gornji Radgoni:
V Gornjo Radgono prepeljanih še 150 tujcev, policija na prizorišču podala izjavo za javnost


Policisti do polnoči obravnavali 1.150 tujcev
Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti do polnoči obravnavali 1.150 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo. Od polnoči do 5. ure 19. 9. 2015 so obravnavali še 35 tujcev.

V sprejemnem centru v Brežicah je trenutno nastanjenih 119 tujcev. Ostale tujce so prepeljali v sprejemne centre po državi, kjer potekajo postopki evidentiranja, in v Center za tujce v Postojni.

Na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje je na vstopu v Slovenijo promet zaprt za tovorna vozila. Predvidoma do 18. ure bo zaprt tudi mednarodni potniški promet čez železniški mejni prehod v Dobovi.

Rdeči križ Slovenije poziva javnost k zbiranju pomoči za begunce
Rdeči križ Slovenije je v nenehnem kontaktu s Hrvaškim Rdečim križem in drugimi nacionalnimi društvi Rdečega križa v regiji, spremlja težke humanitarne razmere in velike napore nacionalnih organizacij Rdečega križa Italije, Grčije, Makedonije, Srbije, Madžarske in drugih držav, ki s podporo Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca zagotavljajo osnovno humanitarno pomoč beguncem z vodo, hrano, higienskimi pripomočki, opremo za otroke in prvo pomoč. Nacionalna društva Rdečega križa pomagajo ponovno vzpostaviti družinske vezi, njihove ekipe prve pomoči pa zagotavljajo tudi psihosocialno pomoč.

Po podatkih, ki jih dobivajo od kolegov iz Hrvaške, lahko v naslednjih dneh pričakujemo prvi prihod približno 5000 beguncev. Najnujnejše za tolikšno število je pripravljeno, bodo pa v prihodnjih dneh in tednih potrebovali pomoč Slovenije in vseh, ki razumejo v kakšni človeški stiski so se znašli ljudje, ki bežijo iz območij, kjer divjajo vojne. Zato pozivajo vse, ki bi želeli pomagati, da se njihovemu klicu na pomoč čimprej odzovejo. Na obale Grčije dnevno pride v povprečju okrog 5000 beguncev, ki nato prek Makedonije, Srbije in zdaj zaradi ograje na madžarski meji, prihajajo na Hrvaško in bodo nato v prihodnjih dneh po vsej verjetnosti prek Slovenije potovali naprej v druge države EU.

V Gornji Radgoni je vzpostavljen namestitveni center, zato na Rdečem križu Slovenije – Območnem združenju Gornja Radgona zbirajo konzervirano hrano (brez svinjskega mesa), pitno vodo (izključno v plastenkah, najbolje pollitrskih), higienske pripomočke (milo, zobna pasta, zobne ščetke, brisače, higienske vložke, plenice za otroke, vlažilne robčke), odeje, manjše šotore, spalne vreče in ležalne podloge. Oblačil, obutve in drugih stvari, ki jih ni na seznamu trenutno ne zbirajo.

Zbirno mesto:
skladišče RKS – Območnega združenja Gornja Radgona
Maistrov trg 2 (vhod iz spodnje strani stavbe – za betonsko ograjo)
9250 Gornja Radgona.

Skladišče bo odprto od ponedeljka, 21. septembra 2015, do preklica.

Obratovalni čas:
PONEDELJEK, TOREK, ČETRTEK in PETEK,  od 12. do 15. ure,
SREDA, od 12. do 16. ure,
SOBOTA, od 9. do 13. ure.

Morebitne spremembe o lokaciji in obratovalnem času zbirnega mesta bodo objavljali na spletni strani www.gornjaradgona.ozrk.si in socialnem omrežju Facebook www.facebook.com/OZRKGornjaRadgona.

Javnost pozivajo, da prispeva po svojih močeh in prinese hrano ali higienske pripomočke, prostovoljne  prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" pa lahko nakažejo tudi na račun:
Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
sklic: 00 96868
BIC banke: SKBASI2X,
Koda namena: CHAR.


Pomagate lahko tudi z SMS donacijo na številko 1919, pošljete ključno besedo BEGUNCEM za donacijo 1 € ali BEGUNCEM5 za donacijo 5 €. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Si.mobil, Tušmobil, Izimobil, Debitel in T-2.