V Gornjo Radgono prepeljanih še 150 tujcev, policija na prizorišču podala izjavo za javnost

Vodja Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota, Borut Kocet, je podal kratko izjavo za javnost; tujci vstopajo na zelenih mejah

Prlekija-on.net, sobota, 19. september 2015 ob 15:10
Borut Kocet je podal izjavo za javnost

Borut Kocet je podal izjavo za javnost

Poleg 198 tujcev, ki so jih namestili že sinoči, je v nastanitveni center na sejmišče v Gornji Radgoni bilo prepeljanih dodatnih 150 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju Novega mesta.

Tujci nastanjeni v Gornji Radgoni bodo vrnjeni na Hrvaško
Na kraju samem je v soboto popoldan, vodja Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota, Borut Kocet, podal kratko izjavo za javnost.  V Gornji Radgoni je trenutno nekaj čez 350 tujcev, večinoma moških, ki so pripravljeni za vrnitev na Hrvaško. Glede na to, da so tujci tako blizu avstrijske meje, se poraja vprašanje, ali ne bi bilo smotrno teh tujcev predati v Avstrijo, ki je eden od njihovih ciljev oz. iztočnica za potovanje naprej proti Nemčiji in Skandinaviji. Glede tega je Kocet odgovoril, da policija in državni organi morajo izvajati predpise in bilateralni predpisi z Republiko Hrvaško so določeni tako, da se tujci, ki nedovoljeno vstopijo v našo državo, vrnjeni nazaj od koder so prišli. Od nastanjenih prebežnikov v Gornji Radgoni ni noben prosil za azil. Kaj je še povedal Kocet, si lahko ogledate spodaj, kjer so posnetki iz prizorišča. Na prizorišče so prispeli tudi predstavniki Rdečega križa, aktivisti in Slovenska vojska, ki so pripeljali razne potrebščine, oblačila in hrano.

Tujci so medtem nastanitveni center prostovoljno zapustili. Preberite več.

Tujci vstopajo na zelenih mejah
Sicer pa je na zelenih mejah v preteklih urah v našo državo prestopilo več tujcev. Policisti Policijske postaje Ormož so v soboto, 19. septembra, okoli 6.30 ure na t. i. zeleni meji v naselju Gomila pri Kogu prijeli tri osebe, domnevno državljane Sirije. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito in bodo nastanjeni v Azilni dom v Ljubljani.

Policisti Policijske postaje Ormož so v soboto, okoli 5.30 ure na t. i. zeleni meji v bližini Mednarodnega mejnega prehoda Središče ob Dravi prijeli dve osebi, domnevno državljana Sirije. Obe osebi sta bili v neformalnem postopku že vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Tudi policisti Policijske postaje Podlehnik so v soboto, okoli 9.50 ure na t. i. zeleni meji v bližini Mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje prijeli štiri osebe, državljane Afganistana, ki so nelegalno vstopili v Slovenijo. Trem osebam so policisti s plačilnimi nalogi izrekli globo, zoper enega pa podali obdolžilni predlog pristojnemu okrajnemu sodišču. Izvajajo se postopki za njihovo vrnitev hrvaškim varnostnim organom.

V Črnem lesu in v Mariboru nameščenih še 250 tujcev
V petek ponoči je bilo na podlagi odločb o namestitvi v prostore nastanitvenega objekta Črni les prepeljanih in nameščenih 150 tujcev, v nastanitveni objekt v Mariboru pa 100 tujcev, ki so v Slovenijo vstopili na območju Policijske uprave Novo mesto. Med njimi so bili tudi otroci, večinoma pa gre za državljane Sirije in Afganistana.


Več v Črna kronika