Pohodniki – romarji nadgradili Evropski teden mobilnosti v Prlekiji

Odločili so se, da se podajo na slovensko romarsko pot svetega Jakoba, prekmursko – štajerske veje, ki vodi tudi preko Prlekije

Prlekija-on.net, torek, 29. september 2015 ob 13:07
Romarski pohodniki v Prlekiji

Romarski pohodniki v Prlekiji

Ljutomerska lokalna skupnost je skupaj z različnimi tukajšnjimi partnerji izvedla številne dogodbe namenjene evropskemu tednu mobilnosti. V aktivnosti se je vključil tudi Mladinski center Prlekije, ki je preko svojih prijateljev-pohodnikov poskrbel za nadgradnjo in poseben čar celotnih dogodkov.

Majda in Matevž Demšar iz Ribnega pri Bledu sta vzpostavili kontakt s tukajšnjim prleškim mladinskim centrom in v okviru njega delujočim hostlom ter se skupaj še s šestnajstimi prijatelji, iz različnih krajev Slovenije (predstavljali so Slovenijo v malem), samoiniciativno odločili, da se podajo na slovensko romarsko pot svetega Jakoba, prekmursko – štajerske veje, ki vodi tudi preko Prlekije. Vsi pohodniki so člani Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Ljubljani, ki deluje pod vodstvom predanega predsednika Metodija Riglerja in njegove soproge Marjete.

Zbrani pohodniki so se na pot podali v zgodnjih jutranjih urah 22. septembra od Kobilja pri Madžarski meji do Dobrovnika, Turnišča, Odrancev, broda na Muri, Cvena, Ljutomera do Spodnjega Kamenščaka. V tukajšnjo postojanko so prišli v večernih urah, kjer jih je sprejela voditeljica centra za družino SOŽITJE, mlada psihologinja Nina, se okrepčali, sledilo je prijetno druženje ob petju cerkvenih pesmi in počitek. V zgodnjih jutranjih urah so zajtrkovali in se s pesmijo Stvarniku zahvalili za vse dobrote ter se priporočili za varno pot. Pot jih je nato vodila preko Podgradja, Slamnjaka, Jeruzalema, Mihalovcev do Ormoža in naprej do Velike Nedelje, Sodincev do Moškanjcev, kjer so na letališču prenočili in nadaljevali svojo romarsko pot proti Ptuju, Štatenbergu, Žički kartuziji, Vojnika do Galicije.

Skupaj so prehodili v petih dneh 150 km, vsak dan približno 30 km. Hodili so po označeni Jakobovi poti, ki je nakazana z rumenimi puščicami in rumenimi školjkami. Hoja je potekala po stranskih poteh, stezah, hribih ali pa tudi po asfaltni cesti, če drugače ni bilo možno. Vsi pohodniki so imeli pri sebi romarsko listino v katero jim je prisotnost potrdil tudi Mladinski center Prlekije. Romarsko listino izdaja Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji vsem, ki želijo romati v duhu kristjana, četudi le v duhu iskalca. Vsak nosilec romarske listine je lepo naprošen, naj bo do vseh vedno vljuden in ljubezniv. Romarska listina velja predvsem za romanje k svetemu Jakobu v Komposteljo, k svetemu Petru v Rim, k Božjemu grobu v Jeruzalem, po poti svetega Jakoba v Sloveniji ali pa v katerokoli romarsko svetišče v Sloveniji in tujini. Romanje je možno peš, s kolesom ali s konjem.

Omenjeni pohodniki so nedvomno bogato duhovno popestrili s svojo prisotnostjo Prlekijo saj veljajo za ohranjevalce pravih poštenih krščanskih in občečloveških vrednot in si takih plemenitih in prijetnih ljudi tudi v bodoče lahko samo želimo.

Rudi Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje