V Banovcih so spet ročno kožühali koruzo

Kolo časa so zavrteli za nekaj let nazaj

Jože Žerdin, ponedeljek, 5. oktober 2015 ob 20:00
Kožühanje koruze v Banovcih

Kožühanje koruze v Banovcih

Turistično društvo Banovci ohranja stari kmečki običaj. Tako so v soboto, 3. oktobra, v Banovcih v občini Veržej pripravili večerno ročno kožühanje koruze na stari nekdanji način. Kožühanje koruze je potekalo pri družini Belak v Banovcih.

Vsi, ki so tisti večer prišli na kožühanje koruze so jih sprejeli z odprtimi rokami. Najprej so to koruzo ročno potrgali na njivi, nato je gospodar pripeljal koruzo domov na gumno. Na kožühanje koruze so v Banovce prišli gostje člani pobratenega Turističnega društva Oplotnica, katere so najprej sprejeli pri vaško - gasilskem domu v Banovcih, kjer so uvod na večerno kožühanje koruze pripravili kuhanje koruznih žgancev. Gostje iz Oplotnice in Term Banovci so bili nad kulinarično ponudbo žgancev nadvse zadovoljni. Ponudili so jih na več načinov. Idejo o prvem kuhanju koruznih žgancev je imel domači čebelar, član Turističnega društva Banovci Jože Šalamun. Tako so ta dan v Banovcih koruzni praznik na vasi povezali s kuhanjem žgancev in ročnim kožühanjem koruze. Sicer pa v Banovcih ročno kožühajo koruzo že več kot deset let, predvsem z namenom, da ohranijo stari že pozabljeni kmečki običaj. Pri vsem tem Turističnemu društvu Banovci stojita ob strani Terme Banovci in občina Veržej.

Brž, ko so koruzo skožühali so le-to s pletenimi košarami dali na voz, saj bo koruzo gospodar posušil in nato zmlel v koruzno moko in jo dal za hranjenje živine. Večernega kožühanja koruze se je udeležilo čez 80 obiskovalcev, med njimi pa je bilo tudi veliko mladih, ki so z velikim veseljem ročno kožühali koruzo in tako spoznali čar in nostalgijo nekdanjega kmečkega opravila na kmetih. Članice Turističnega društva Banovci pa so se za ta praznik potrudile in spekle najrazličnejše prleške dobrote. Na kožühanju pa tudi tokrat ni manjkal mladi mošt iz prleških goric, možje pa so za sladki del večera še pekli kostanje, ki so bili nabrani v pohorskih gozdovih.

Po končanem opravilu se je veselje ob domači glasbi in petju ter plesu potegnilo pozno v noč. Veselje je bilo nepopisno in nepozabno, kajti člani TD Banovci so gostom iz pobratenega TD Oplotnica in Term Banovci pripravili lep jesenski praznik.


Več v Družabno