»Vino je pesem, ujeta v steklenici, ki jo je dano slišati le izbranim«

Po devetih mesecih je 19. Slovenska vinska kraljica Sandra Vučko strnila vtise o kraljevanju Slovenskemu vinskemu dvoru

Prlekija-on.net, četrtek, 8. oktober 2015 ob 12:09
Sandro Vučko

Sandro Vučko

Dekletom, ki se vsaj malo spoznajo na vinograd in vinogradništvo, so komunikativna in splošno razgledana, govorijo kateri tuji jezik in si želijo vladati Slovenskemu vinskemu dvoru, se počasi izteka čas. Manj kot teden dni je namreč do konca natečaja, katerega je razpisal Pomurski sejem kot nosilec projekta, za jubilejno, 20. Slovensko vinsko kraljico.

20. Slovenska vinska kraljica bo izbrana v novembru, po kronanju v začetku januarja 2016 pa bo na prestolu zamenjala aktualno, 19. Slovensko vinsko kraljico Sandro Vučko s Cvena. Simpatična, vedno nasmejana in  zgovorna 26-letna Prlečka, je že četrta mladenka iz vinorodne Prlekija, ki je zasedala slovenski vinski prestol, kar potrjuje, da se med ljutomerskimi, ormoškimi in jeruzalemskimi vinskimi griči, poleg odličnih vin, rojevajo tudi razgledana in sposobna dekleta.

Kronanje Sandre Vučko:
Sandra Vučko iz Cvena okronana za 19. Vinsko kraljico Slovenije
Vladanje slovenskim vinskim dvorom je sicer lepo in prijetno, a tudi naporno, zaradi dolžnosti je v času kraljevanja tudi malo zapostavila študij, kar bo seveda po izteku mandata nadoknadila. Je pa ponosna, da je kulturo pitja vina širila tudi med mladimi, kljub obilici priložnosti, ko je morala piti tudi po »službeni« dolžnosti, se ni nikoli napila, saj se zaveda nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. Po devetmesečnem kraljevanju, v katerem se je zvrstilo čez sedemdeset dogodkov v Sloveniji in tujini, kar nekaj pa se jih bo v zadnji četrtini njenega poslanstva kraljice zgodilo, je Sandra povedala: "Po samem izboru novembra lani, se je zgodba pričela pisati v začetku januarja, ko sem krono uradno prevzela. Na samo pot sem tako stopila brez vedenja kam in kako me bo vodila cesta, enostavno sem se prepustila in si dala priložnost za nova spoznanja. Sedaj, ko leto prihaja v svojo zadnjo tretjino, bi zase lahko rekla, da nekako počasi, a z gotovostjo tečem ciljno ravnino in tako počasi prihaja trenutek, ko bom krono prepustila svoji naslednici, ki bo tokrat še prav posebej jubilejna, saj mineva 20 let instituta Vinske kraljice Slovenije. Res pa je, da bo zadnji del kraljevega leta v največjem pogonu saj največ dogodkov šele prihaja. V začetku so bila pogosta vprašanja, kaj pričakujem od letošnjega leta kot Vinska kraljica Slovenije in takrat sem vedno odgovorila, da je to vprašanje za ob koncu mandata. In sedaj, čeprav še ne čisto pri koncu, lahko na to vprašanje odgovorim že popolnoma drugače. Zvrstilo se je že čez 70 dogodkov po vsej Sloveniji in izven državnih meja, ki so bili vsak zase nekaj posebnega, zanimivega in kateremu so ljudje dodali nekaj svoje osebnostne note. Na začetku, se malce »loviš«, prisotna je trema, sploh, ko je potrebno imeti govor pred precejšnjim številom ljudi. Sčasoma pa trema izgine, vsak govor gre vedno lažje in skorajda več ni situacije v kateri se ne znajdeš", razlaga prelška lepotica Sandra.

Ljutomer bo dobil vinoteko z muzejsko zbirko in vinsko knjižnico
Pove tudi, da ji je v tem času bilo dano, da je spoznala ogromno novih, zanimivih ljudi, ki so obogatili njeno življenje s kakšnim prijaznim nasvetom, novim znanjem... "Vloga te tudi medijsko precej izpostavi, ljudje so različni, nekaterim si všeč spet drugim ne, vendar sčasoma dobiš »trdo« kožo in se utrdiš kot oseba. Res pa je, da je to leto zaradi številnih obveznosti študij malce potisnjen na stran, pa vendar so študijske obveznosti že skoraj pri koncu, tako da bo zaključek sledil v naslednjem letu po predaji krone. Smo se pa letos zelo potrudili in ustvarjamo projekt, ki bo svoja vrata odprl že čez dober mesec in Ljutomer vinsko mesto, bo tako postalo bogatejše za vinoteko v Mestni hiši, ki pa ne bo navadna vinoteka ampak bo vsebovala tudi vinsko muzejsko zbirko in pa vinsko knjižnico. Letos predvsem, ker imamo doma kmečki turizem, povezujem vino in slovensko kulinariko. Vedno rada poudarjam da vino ni rado samo, ampak je rado v družbi dobrih, okusnih jedi, ter prijaznih in modrih ljudi. Pomembno pa je tudi, da se mlade vzpodbuja, da ostajajo na svoji domači zemlji, ki naj jo obdelujejo in da uspeh mladega človeka ne sme predstavljati odhod iz svoje domovine. Prav tako pa sem mnenja, da smo Slovenci preskromni kar se tiče vina, imamo namreč odlične pogoje za njegovo pridelavo in vrhunska, visokokakovostna vina, vendar se s tem včasih ne znamo preveč pohvaliti in tega tudi izkoristiti", nam je povedala kraljica Sandra, ki zaključuje s »svojim« geslom: Vino je pesem ujeta v steklenici, ki jo je dano slišati le izbranim...

Vinska kraljica Slovenije 2015, Sandra Vučko se je sicer rodila 9. marca 1989 v Murski Soboti. Izobražuje se na Pravni fakulteti Maribor, kjer bo kmalu dosegla naziv univerzitetni diplomirani pravnik (smer poslovno gospodarsko pravo). Del svojih študijskih obveznosti je pol leta opravljala tudi v tujini na Mykolo Romeris University faculty of Law v Vilni (Litva). Razen v slovenskem jeziku zna spregovoriti tudi v angleškem, nemškem, hrvaškem in osnovno tudi v španskem. Številne komunikacijske veščine je pridobila tudi s študentskim delom v domačem kmečkem turizmu – Izletniški kmetiji "Na koncu vasi" in v podjetju Teleing. Pri kraljevanju pa so ji zagotovo dobrodošle tudi izkušnje, ki jih je pridobila v letih 2011-2013 kot Ljutomerska vinska kraljica Martina XVI. Sandra je za svoje vino izbrala Šipon Gomila, vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, letnik 2013, alkohol 13.0 % Vol., nepovreti sladkor 3,7 g/l, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, Vinorodni podokoliš Ljutomersko-Ormoške gorice. Trta za to vino raste na peščeno glinenih tleh, v spodnjih plasteh je tudi lapor. Grozdje pridelano je v vzgojni obliki enojni guyot z naravi prijazno integrirano pridelavo. Grozdni sok je fermentiral v jeklenih tankih pri nizki temperaturi. Vino, ki ga je potrebno servirati pri temperaturi 10-12 stopinj Celzija, je polnega telesa, intenzivno aromatično, z značilnim sortnim karakterjem in kompleksnim okusom, v katerem se prepletajo arome po belem cvetju, zeliščnih notah, citrusih in začimbah. Svežina, pikantnost in intenziven karakter so njegove odlike. Odlično se poda k belemu mesu, svinjini, testeninam, morskim sadežem in solatam s kozjim sirom...


Več v Kultura in izobraževanje