Salon Jeruzalem 2009

Salon Jeruzalem 2009

Dejan Razlag, ponedeljek, 8. junij 2009 ob 15:42

V soboto, 13. junija bo v Dvorcu Jeruzalem potekal Salon Jeruzalem 2009. Prleški vinarji že sedmo leto zapored pripravljajo celodnevno vinsko kulinarično doživetje. Letos se bo dvajsetim jeruzalemskim vinarjem pridružil še gost iz Madžarske. Harmonijo več kot sto izbranih vin bodo dopolnjevale kulinarične mojstrovine in bogat spremljevalni program. Iz Velike Britanije bo prišel predavatelj Mark Savage, priznani strokovnjak in vinski trgovec, ki se ponaša s titulo Master of Wine. Uradna srečanja in svečanosti bodo imeli v sklopu Salona Jeruzalem tudi vinski vitezi in vinski svetovalci – sommelierji

Salonsko dogajanje bo obogateno s Prleško tržnico in gostujočim kuharskim mojstrom. Vsa vina se bodo poskušala iz ročno izdelanih salonskih kozarcev Steklarne Rogaška. Obeta se izjemen vinsko kulinaričen dan v osrčju ene najlepših vinorodnih krajin v tem delu Evrope.

Dvajset vinarjev z območja Prlekije

Za skupen nastop na salonu se je povezalo kar dvajset vinarjev z območja Prlekije, ki z združenimi močmi pripravljajo tokratni vinsko kulinarični dogodek. Na pokušnjo bodo postavili več kot sto različnih vin. Vina se bodo degustirala iz ročno izdelanega salonskega kozarca Steklarne Rogaška, katerega bo prejel vsak obiskovalec salona v trajno last. Za kulinarični del predstavitve bo poskrbel gostujoči kuhar Matevž Visočnik iz gostilne Pec in Tovarnice sladkosti. Njegove kreacije bodo usmerjene k smelemu druženju zgodovine in prihodnosti. Moderne prleške kuharske kreacije bodo obiskovalcem na voljo kot enogastronomsko doživetje v času kosila in večerje.
Mark Savage je strokovnjak z najžlahtnejšim nazivom Master of wine. Ob 15. uri bo na predavanju spregovoril o svojih občutkih o salonskih vinih. Razveseljivo je, da se v njegovem spremstvu napoveduje nekaj gostov iz Velike Britanije, kjer gospod Savage vodi trgovino z vini – tudi slovenskimi. Častni gost Salona Jeruzalem 2009 je gospod Milan Kučan. Prleški vinarji mu želijo s tokratnim salonom izkazati posebno čast in zahvalo za trud pri afirmaciji slovenskega vina doma in v svetu. Evropski red vitezov vina bo za ude Konzulata za Slovenijo pripravil svečanost in obisk salona. Insignije bodo prejeli slušatelji izobraževanja Senzorika in retorika za sommelierje. Jeruzalem bo ta dan gostil veliko srečanje članov SloVino Sommelier Club-a in članov Sekcije vinskih svetovalcev sommelierjev pri DGD.
Vinska kraljica Slovenije bo prisotne počastila z navzočnostjo. Podporo prireditvi je izkazalo več organizacij in podjetij. Podjetje Tondach je generalni pokrovitelj dogodka. Vinarji so že drugo leto zapored strokovno podporo in organizacijo Salona Jeruzalem zaupali Zavodu za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino ter Kulturno in izobraževalnemu društvu Kelih. Podroben program Salona Jeruzalem 2009 si lahko ogledate na naslovu www.jeruzalem.slovino.com.



Več v Družabno