Velika gosenica, ki se razvije v nočnega metulja z motivom smrtne glave

Na enem izmed vrtov v Prlekiji smo naleteli na zanimivo in predvsem veliko ter barvito gosenico, ki je pri nas ne vidimo vsak dan

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2015 ob 14:321
Gosenica smrtoglavca

Gosenica smrtoglavca

Nedavno smo na enem izmed vrtov v Prlekiji naleteli na zanimivo in predvsem veliko ter barvito gosenico, ki je pri nas ne vidimo vsak dan. Dolga je bila okrog 12 cm, ko se je na rastlinju raztegnila pa je bila še veliko daljša. Po brskanju po internetu smo ugotovili, da gre za gosenico, ki se pozneje razvije v nočnega metulja, pri nas znanem pod imenom smrtoglavec.

Smrtoglavec (Acherontia atropos) je velik nočni metulj (vešča), ki čez krila meri od 9 do 13 cm. Poznan je po tem, da na hrbtni strani nosi motiv, ki spominja na mrtvaško glavo. Od tod tudi ime. Ima pa še eno posebnost, saj se namreč cvileče oglaša, kar je za metulje nenavadno. Pri nas se ta nočni metulj pojavlja pretežno kot selivec, ki k nam prileti iz Afrike. Pojavlja se od maja do septembra.

Rad zaide v čebelnjak

Gosenico pogosto najdemo na krompirju, paradižniku, papriki in jajčevcih s čemer se hrani, v zemlji pa naletimo na rjavo bubo, ko je že v fazi preobrazbe v metulja. Metulj leta predvsem ponoči, hrani pa se na raznovrstnih medečih rastlinah, pogosto pa zaide tudi v čebelje panje, kjer srka med. Smrtoglavec s svojim "obiskom" v čebeljem panju povzroči vznemirjenje med čebelami, zato ga obkolijo in po navadi tudi ubijejo. V panju ga obdajo s propolisom, ki ubitega metulja mumificira, zato da z razkrajanjem ne bi onesnaževal panja.

Smrtoglavec je redek metulj, zato ga večina ljudi še ni niti videla, še najbolj je verjetno poznan prav pri čebelarjih, ki ga večkrat najdejo prilepljenega na dnu panja, kjer se je njegova pot končala, ko je kot vsiljivec pridnim čebelam kradel med.

Upodobitve v umetniških delih in negativni sloves

Kljub dejstvu, da je smrtoglavec popolnoma neškodljiv, razen kot manjši škodljivec na posevkih in v panjih v prej omenjenih primerih, se ga je predvsem zaradi vzorca na hrbtni strani prijel negativni sloves, kot znanilca smrti, nadnaravnega in zla. Obstajajo številne vraže, da vešča prinaša nesrečo v hišo, v katero prileti, in da se tam lahko kmalu pričakuje smrt ali huda nesreča.

Smrtoglavec je upodobljen tudi v številnih umetniških delih, med bolj znanimi recimo v filmih kot sta Drakula od Brama Stokerja in v filmu Ko jagenjčki obmolknejo.

Spodaj si lahko ogledate gosenico smrtoglavca, ki smo jo našli na vrtu ter metulja.

 



Več v Narava