Gasilci iz Mote slovesno odkrili obnovljeno spominsko ploščo

Odkrili so spominsko ploščo prvemu ustanovitelju gasilskega društva Mota Jožetu Rajhu

Jože Žerdin, ponedeljek, 19. oktober 2015 ob 19:13
Slovesno odkritje spominske plošče

Slovesno odkritje spominske plošče

Pred 123 leti je bilo na Moti pri Ljutomeru na Murskem polju v Prlekiji ustanovljeno gasilsko društvo, z namenom pomagati ljudem v primeru požara, poplav ali drugih elementarnih nesreč. Prve zametke gasilstva na območju gasilskega okoliša Mota sta podala Jože Rajh iz Mote in Josip Karba iz Krapja. V gasilskem društvu Mota, ki spada pod okrilje Gasilske zveze Ljutomer so še posebno ponosni na prvega ustanovitelja gasilskega društva Mota in sicer na rojaka Jožeta Rajha, ki se je rodil davnega leta 1851, umrl pa leta 1928. Jože je pred 123 leti ustanovil gasilsko društvo Mota.

Njemu v čast in v spomin so gasilci PGD Mota ob 60-letnici društva leta 1953 na pročelju njegove domačije na Moti postavili spominsko ploščo. Ker pa je zob časa opravil svoje, so se gasilci iz Mote letos odločili in pred kratkim na njegovi domačiji na zid namestili novo ploščo iz črnega marmorja z njegovim napisom, dodali so še letnico rojstva in smrti in nanjo še napisali »Ustanovitelj prvega gasilskega društva na Murskem polju, s slovenskimi pravili in poveljevanjem«.

Pri obnovi nove spominske plošče je največ prispevalo gasilsko društvo Mota, saj so se tako oddolžili ustanovitelju gasilskega društva. Spominsko ploščo pa je kot sponzor naredil in namestil Ivo Ozmec – kamnoseštvo Ljutomer. Osrednji gasilski dogodek ob svečanem odkritju obnovljene spominske plošče Jožetu Rajhu, ki je bilo v okviru meseca požarne varnosti, je bilo v nedeljo, 18. oktobra, ko so se gasilci iz PGD Mota zbrali pri gasilskem domu in od koder so v gasilskih uniformah odkorakali v paradi na prizorišče odkritja spominske plošče. Obnovljeno spominsko ploščo so svečano odkrili predsednik PGD Mota Franc Rošker, najstarejši 93-letni gasilski veteran PGD Mota Milan Babič in sedanji lastnik Rajhove domačije Zdenko Žitek. V društvu so tako po nekaj desetletjih ponovno obeležili velik dogodek, ki se bo prav gotovo zapisal v kroniko gasilskega društva.

Sicer pa je gasilsko društvo v 123 letih postavilo pomembne mejnike na razvoju gasilstva v tem prleškem kraju ob reki Muri. V zadnjem času so nabavili gasilsko vozilo, obnovili večnamensko dvorano, prekrili streho doma in uredili fasado. V društvu je aktivnih okoli 40 gasilcev, samo društvo pa šteje 100 članov, spadajo pa v gasilski sektor Cven, v društvu pa beležijo porast mladih gasilcev na kar so še posebej ponosni. Že deset let pa so pobrateni z gasilci Presečno – Visočko v Varaždinski županiji na Hrvaškem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje