Potrošniki se v okviru Slofesta lahko pobliže seznanijo s kulturo in tradicijo Pomurja

Mercator s festivalom SloFest razširja ponudbo domačih izdelkov in podpira živilsko industrijo

Prlekija-on.net, sreda, 21. oktober 2015 ob 16:24
V razširjeni ponudbi domačih izdelkov tako ne bodo manjkali prekmurska gibanica, prleška tünka, bučna olja in tudi ne prekmurska šunka

V razširjeni ponudbi domačih izdelkov tako ne bodo manjkali prekmurska gibanica, prleška tünka, bučna olja in tudi ne prekmurska šunka

Družba Mercator vztrajno podpira slovenske dobavitelje in v svoji ponudbi zagotavlja bogat izbor domačih izdelkov, ki jih odlikujeta kakovost in lokalno poreklo. V Mercatorjevih hipermarketih in blagovnici Maxi v Ljubljani se med 15. oktobrom in 5. novembrom odvija SloFest, tritedenski festival kulinaričnih zanimivosti treh slovenskih pokrajin. V partnerstvu s številnimi lokalnimi dobavitelji v Mercatorju razširjajo ponudbo domačih izdelkov in promovirajo slovensko poreklo ter tako dodatno podpirajo domačo živilsko panogo. Potrošniki se bodo v okviru Slofesta lahko pobliže seznanili s kulturo in tradicijo Pomurja, Krasa in doline Soče. Okušali bodo lahko tudi njihove gurmanske specialitete.

V Mercatorjevih hipermarketih in blagovnici Maxi v Ljubljani se bo v naslednjih treh tednih odvijalo pestro dogajanje v okviru festivala SloFest. Njegov namen je kupcem približati tipične kulinarične specialitete in gastronomsko raznolikost treh izbranih pokrajin. V prvem tednu SloFesta bodo kupci spoznavali Pomurje in dobrote iz severovzhodnega dela Slovenije, znanega po pristni domači kulinariki. V razširjeni ponudbi domačih izdelkov tako ne bodo manjkali prekmurska gibanica, prleška tünka, bučna olja in tudi ne prekmurska šunka. V drugem tednu se bo kupcem predstavila kraška kuhinja, za katero sta značilna poln okus in posebna aroma. Ponaša se z odličnim teranom, mortadelo in kraškim pršutom. Zadnji, tretji teden SloFesta, bodo zaznamovale specialitete iz soške doline. Obiskovalci bodo lahko okusili preproste, a zato nič manj dobre jedi. Med slednjimi velja omeniti jedi s krompirjem in tamkajšnjimi siri.

»Spoznavanje slovenske kulture in domačih dobaviteljev v Mercatorju praznujemo s tritedenskim dogajanjem SloFest. Z njim dodatno razširjamo ponudbo domačih izdelkov in krepimo zavest slovenskega, doma pridelanega in proizvedenega. Kupcem želimo približati kulinarične zanimivosti Pomurja, Krasa in doline Soče. Obenem je to odraz Mercatorjeve podpore slovenski živilski industriji in nadgradnja naših večletnih prizadevanj za dvig samooskrbe v Sloveniji,« pojasnjuje Katja Kek, izvršna direktorica marketinga v Mercatorju.

Kot prvi trgovec v Sloveniji je Mercator v letu 2012 pričel s stalno promocijo izdelkov slovenskih kmetov v okviru projekta Iz domačih krajev. V Mercatorjevih trgovinah so tako prisotni pridelki več kot 100 slovenskih pridelovalcev, od velikih zadrug do manjših kmetij. Več kot 3000 kvadratnih metrov prodajnih površin so v Mercatorjevih večjih trgovinah namenili prodaji izključno slovenskega sadja in zelenjave.
Med dobrote Iz domačih krajev so v Mercatorju nato dodali še pristno slovensko mleko in mlečne izdelke, v redno prodajo mesnic pa so vključili meso izključno slovenskih dobaviteljev. Slednji sodelujejo z več kot 1000 domačimi rejci. Domači izdelki in pridelki več kot 400 slovenskih dobaviteljev so v Mercatorjevih trgovinah posebej označeni, da jih kupci lažje najdejo.

V Mercatorju bodo domače izdelke in pridelke odkupovali tudi v prihodnje, saj želijo kupcem vnaprej zagotavljati raznoliko in široko ponudbo slovenskih izdelkov. Prav tako bodo še naprej krepili partnerstva z naprednimi in razvojno usmerjenimi slovenskimi živilskimi podjetji.

Delež slovenskih izdelkov se v Mercatorju v primerjavi s prejšnjimi leti ni zmanjšal – znaša 55 % za živila in neživila ter dve tretjini za živilske izdelke. Slovenski dobavitelji v Mercatorju prevladujejo v svežih kategorijah, torej tam, kjer je potrošniku poreklo najpomembnejše. Prav v teh kategorijah se njihov delež v Mercatorju še povečuje. Tako so pri najboljšem sosedu samo v prvi polovici letošnjega leta količinski odkup slovenskega sadja in zelenjave povečali za 8 %, medtem ko se je ta odkup v primerjavi s prvo polovico leta 2013 povečal za kar 44 %.