Vsi prebežniki zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni

Med prebežniki je bilo tudi veliko otrok, vsi pa so bili sprejeti v Avstrijo

Prlekija-on.net, četrtek, 22. oktober 2015 ob 16:15
Prebežniki v Gornji Radgoni

Prebežniki v Gornji Radgoni

Danes ponoči je bilo iz Rigonc v sprejemni center v Petišovce prepeljanih 227 in v sprejemni center v Dolgo vas 131 prebežnikov. Po končanem postopku evidentiranja so bili prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono, kjer je bilo nastanjenih 1.058 prebežnikov.

Okrog 9. ure je prva skupina (okrog 500) začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Okrog 13. ure je nastanitveni center zapustila še druga skupina nastanjenih prebežnikov (okrog 500). Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu, kjer so jih avstrijski varnostni organi sprejeli.

Med prebežniki je bilo veliko otrok, med mlajšimi moškimi pa je na poti prišlo tudi do prerivanja, kjer so posredovali policisti in umirili razgrete tujce. Spodaj je nekaj fotografij in video druge skupine, ki je center zapustila okrog 13. ure.

V nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni tujcev.

Na območju PU Maribor vsi centri prazni

O begunski krizi
vse na enem mestu:
Begunska kriza
Ob 17.15 uri so avstrijski varnostni organi na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli vse tujce, ki so bili do tedaj nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj.

Na območju PU Maribor so trenutno vsi centri prazni. V tem trenutku imajo še vedno napovedan prihod okoli 800 tujcev z dvema vlakoma, iz območja PU Novo mesto v nastanitveni center Šentilj, drugih napovedi pa za sedaj
nimajo.

Stari mejni prehod Šentilj zaprt
Okoli 11.00 so avstrijski varnostni organi zaradi zagotavljanja varnosti prebežnikov zaprli bivši stari mejni prehod Šentilj. V Šentilju je mogoče državno mejo med našo državo in Republiko Avstrijo prehajati samo na bivšem novem (avtocestnem) mejnem prehodu Šentilj, kjer pa avstrijski varnostni organi izvajajo poostreno mejno kontrolo, zaradi česar se je pred mejnim prehodom, na avtocesti A1 Maribor - Šentilj, ustvarila kolona vozil.

Policisti svetujejo previdnost in strpnost pri čakanju na prestop meje. Upoštevajte tudi vsa navodila policistov in vzdrževalca avtoceste.


Več v Črna kronika