Grozijo jim plazovi, tudi cesta težko prevozna

Grozijo jim plazovi

Prlekija-on.net, torek, 16. junij 2009 ob 07:04

Kosijevi iz Slamnjaka pri Ljutomeru so prepričani, da jih ima občina Ljutomer za drugorazredne državljane.

Močno deževje tudi na območju ljutomerske občine povzroča nevšečnosti, plazovi pa ogrožajo stanovanjske objekte ter cestno in komunalno infrastrukturo. Med tistimi, ki so jim plazovi uničili dovozno pot, plaz pa grozi tudi hiši, so Kosijevi iz Slamnjaka pri Ljutomeru. Na stičišču Slamnjaka in Ilovcev v dolini živi Ermin Kosi s partnerico in šoloobveznim sinom, ob našem obisku pa je pokazal poškodovano in nevzdrževano dovozno pot in plaz, ki bi lahko ob naslednjem močnejšem deževju zasul hišo.

Plaz ogroža tudi cesto

"Ceste do hiše nikoli ni bilo. Po mojih podatkih naj bi bila do leta 1950, saj je v bližini rudnik, iz katerega so vozili rudo," je povedal Kosi in dodal, da so staro cesto v dolžini okrog 200 metrov izbrisali iz dokumentov, nove, po kateri se vozijo, pa nikoli vrisali. "Kljub temu je to cesto, po kateri se vozimo, občina delno sanirala. Na zgornjem delu ceste so položili tudi kanale za odtekanje vode. Vendar so sanirali le del ceste, sedaj pa ni nikogar več blizu. Rekli so, da ne bodo več delali, ker je to vse delo na črno," je ogorčen Kosi. Cesta je zdaj v izredno slabem stanju, načel jo je tudi plaz. Kosijevi imajo predvsem težave pozimi, ko dolino pobeli sneg. "Avto imamo v zimskem času na vrhu hriba, v jutranjih urah pa morata partnerica in šoloobvezni otrok peš na hrib," dodaja Kosi, ki mu življenje otežuje tudi poškodba hrbtenice. "Pa smeti moramo voziti po cesti daleč na hrib."

Iz ljutomerske občinske uprave so sporočili, da težave Kosijevih poznajo, in dodali, da ne gre za občinsko cesto, temveč za služnostno pot na zasebnih zemljiščih. "Ker cesta ni v lasti občine Ljutomer, niti ni kategorizirana z Odlokom o kategorizaciji občinskih cest, je občina Ljutomer ni dolžna vzdrževati. To pomeni, da je cesto dolžan vzdrževati lastnik sam, na lastne stroške. Glede na to, da se je Kosi večkrat oglasil pri nas in nas seznanil s svojim problemom, smo mu vedno poskušali pomagati, tudi pri vzdrževanju celotne ceste do njegovega objekta. Letos spomladi je več manjših plazov poškodovalo navedeno cesto in za njeno neovirano prevoznost bi bila poprej potrebna sanacija, za katero pa občina Ljutomer nima zagotovljenih sredstev v proračunu. Plaz tik nad hišo pa je povzročil Kosi sam, s svojim posegom," so med drugim sporočili iz ljutomerske občinske uprave.

Več za sanacijo kot je vredna hiša

Po izračunih strokovnih služb občine Ljutomer bi sanacija plazov lahko hitro presegla vrednost stanovanjskega objekta, v katerem živijo Kosijevi. "Glede na probleme, ki so se pojavljali zaradi ceste, smo iskali tudi druge rešitve glede poteka, vendar smo prav tako naleteli na problem zaradi zasebnih zemljišč in plazovitega terena. Za konec še velja omeniti, da veliko škodo na tej cesti povzročajo tudi lastniki zemljišča, ko obdelujejo vinograde in s traktorji obračajo na cesti," dodajajo iz ljutomerske občinske uprave, ki je že iskala možnost preselitve Kosijevih, kar pa so slednji zavrnili. "Ne bodo me selili brez moje vednosti. Vsi so prej vedeli, da bomo mi morali v novo hišo v Gresovščaku," je ob zaključku pogovora dejal Kosi, ki bo z vsemi sredstvi, tudi z gladovno stavko, poskušal priti "do tega, kar mu kot državljanu pripada - dovozna pot do stanovanjske hiše".


Več v Gospodarstvo