Razkriški kmetje zaradi žičnate ograje zahtevajo odškodnino

Okrog 40 lastnikov zemljišč na obeh straneh žičnate ograje sedaj ne more normalno obdelovati svojih polj, zaradi ograje pa na nekatera polja spomladi ne bodo mogli s kombajni

Prlekija-on.net, sobota, 28. november 2015 ob 16:423
Žičnata ograja poteka po njivah

Žičnata ograja poteka po njivah

11. novembra, so na območju občine Razkrižje, natančneje pri mejnem prehodu Gibina, postavili okrog 1.000 metrov žičnate ograje, ki naj bi pripomogla k večjemu nadzoru prihoda prebežnikov, da ti ne bi prečkali zelene meje, ampak bi se usmerjali na uradne prehode.

Prebivalci so takrat postavitev ograje sprejeli z razumevanjem in podprli to odločitev vlade. Tudi župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, je takrat prosil za razumevanje vseh, ki jih ograja moti in pojasnjeval, da je ograja namenjena le usmerjanju prebežnikov na mejne prehode, da se ne bi ponovili dogodki iz sredine oktobra, ko je več sto prebežnikov tam prečkalo zeleno mejo.

A kmetom, kjer so jim na njivah postavili ograjo, je sedaj očitno prekipelo in kot poroča TV Slovenija, bodo od države zahtevali odškodnino za težje okoliščine kmetovanja. Kmetje pravijo, da svojih polj ne morejo obdelovati, skrbi pa jih tudi, kako bo s spomladansko setvijo. Okrog 40 lastnikov zemljišč na obeh straneh žičnate ograje sedaj ne more normalno obdelovati svojih polj, zaradi ograje pa na nekatera polja spomladi ne bodo mogli s kombajni. Kmete pri tem podpira tudi župan.

Kmetje v občini Razkrižje, ki obsega 10 km2 in ima okoli 1.350 prebivalcev, imajo že od osamosvojitve Slovenije težave pri dostopu do svojih zemljišč ob nedoločeni slovensko-hrvaški meji, dodatno je dostop otežil schengenski režim, sedaj pa jim obdelovanje svoje zemlje ovira še žičnata ograja.

Več o težavah kmetovalcev in prebivalcev Razkrižja zaradi žičnate ograje si lahko ogledate tukaj.

Spodaj pa si lahko ogledate, kako je ograjo na Gibini v sredini novembra postavljala Slovenska vojska.


Več v Črna kronika