Akacijev med Čebelarstva Tigeli postal državni prvak

Čebelarstvo Tigeli je bilo tudi edini predstavnik na državnem ocenjevanju iz Pomurja

Prlekija-on.net, četrtek, 10. december 2015 ob 19:581
Akacijev med Čebelarstva Tigeli postal državni prvak

Akacijev med Čebelarstva Tigeli postal državni prvak

Letos se je na razpis za sodelovanje na državnem senzoričnem ocenjevanju medu prijavilo šest različnih izvajalcev, in sicer Kmetijsko-živilski sejem Gornja Radgona AGRA, OČD Koper, ČD Cerklje na Gorenjskem, ČD Semič, ČD Grosuplje in ČD Sežana. Skupno je bilo na navedenih mednarodnih in slovenskih ocenjevanjih ocenjenih 747 vzorcev medu.

Izmed teh je le 22 najbolje ocenjenih vzorcev ob soglasjih lastnikov in v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju medu (UO ČZS, 2014), uvrstilo na državno senzorično ocenjevanje medu. Ocenjevanje je potekalo v petek, 6. novembra 2015, na sedežu Čebelarske zveze Slovenije. Senzorični komisiji je predsedovala doc. dr. Mojca Korošec z Biotehniške fakultete, člani komisije pa so bili: prof. dr. Terezija Golob, doc. dr. Jasna Bertoncelj, mag. Amalija Božnar, mag. Andreja Kandolf Borovšak, Marinka Jan, Franc Tratnjek, Jožef Sever, Jakob Madjar in Stanislav Roj.

Čebelarstvo Tigeli je bilo tudi edini predstavnik na državnem ocenjevanju iz Pomurja.

Ocenjevanje je potekalo v petih različnih kategorijah: cvetlični, gozdni, akacijev, hojev in kostanjev med.

- V kategoriji AKACIJEV MED so bili nominirani čebelarji: Klemen Borak (Dobrunje), Branko Planišček (Dobrovo), Čebelarstvo Tigeli (Veržej), Franc Kralj (Domžale) in Marjan Jericijo (Kojsko).

- V kategoriji CVETLIČNI MED so bili nominirani čebelarji: Zvonko Sedmak (L 150719 in L 150720) (Kozina), Andreja Smrdelj (Koper), Alojz Planinšek (Veliko Gaber) in Marko Gombač (Divača).

- V kategoriji GOZDNI MED so bili nominirani čebelarji: Branislav Pejić (Ljubljana), Peter Vrhunc (Železniki), Rudolf Ferkolj (Borovnica), Jernej Benedičič (Železniki), Jože Trontelj (Grosuplje) in Tatjana Grdadolnik (Brezovica).

- V kategoriji HOJEV MED so bili nominirani čebelarji: Bruno Berlot (Tolmin), Trajče Nikoloski (Ljubljana) in Andrej Gostiša (Ljubljana).

- V kategoriji KOSTANJEV MED so bili nominirani čebelarji: Čebelarstvo Kimovec (Šenčur), Peter Kolar (Ptujska Gora) in Ivan Jurečič (Ljubljana).

Sklepna slovesnost in podelitev je bila 4. decembra 2015 v prostorih ČZS v Lukovici.

YONG torek, 15. december 2015 ob 11:16

Ploskač Čestitam družini Tigeli, aktivnim članom Čebelarskega društva Ljutomer!!! Ob skrbnem urejanju in vodenju čebelarskega muzeja še skrbno delo s čebelami in le to je pot do vrhunskega pridelka. Torej zmaga ni slučaj, kar dokazuje že vrsta priznanj. Ker gre za mlado družino, se ni za bati, da nebi ob takem delu še dolgo nosila dobro ime Prleškega čebelarstva. Naj medi! To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje