Shod proti bodeči žičnati ograji tudi v Mariboru

Nezadovoljstvo krajanov, kjer stoji žičnata ograja, je vse večje

Prlekija-on.net, torek, 15. december 2015 ob 20:10
Žičnata ograja v Prlekiji

Žičnata ograja v Prlekiji

Nezadovoljstvo krajanov s postavitvijo žičnate ograje, ki je do sedaj Slovenijo obdala že na razdalji blizu 140 kilometrov, se stopnjuje. Prvi so javno proti bodeči žičnati ograji pričeli protestirati na Primorskem, kjer so ograjo postavljaji nazadnje, na družbenem omrežju Facebook pa je tako nastala tudi skupina z imenom Proti bodeči žici v Istri in drugod in za soboto napovedala shod, ki bo tudi v Mariboru.

Preberite tudi:
Žičnata ograja na Gibini
Žičnata ograja v Središču ob Dravi
Ograja z ostrimi ploščicami
Razkriški kmetje zahtevajo odškodnino
"Bodeča žica je postala obdajajoča realnost, ki s svojo prisotnostjo ne nakazuje zgolj neke sprevržene politične geste, temveč kot nenadna nasilna intervencija na tuje ozemlje deluje vsesplošno ogrožajoče na bitja, katerih gibanja preči, pri čemer so že znane poškodbe divjih svinj, srn, jelenov, psov, mačk in konjev. Zaradi same narave ovire so te poškodbe v veliki meri botrovale tudi agonalni smrti. Da bi situacijo, ki je že znana iz madžarskega primera, poudarili z zoperstavitvijo, z društvom Za živali! organiziramo demonstracijo. Pozivamo vse, ki do problematike niso nevtralni, da se pridružijo. Demonstracija bo potekala to soboto, 19. 12. 2015, med deseto in trinajsto uro na Grajskem trgu v Mariboru (točen čas in kraj se utegneta v drobnih premikih še spremeniti). Dobrodošle sodelujoče bomo prav tako v kratkem obvestili o skupnem konceptu demonstracije, za izvedbo katerega pa bo seveda potrebno strinjanje sodelujočih." Tako so zapisali organizatorji shoda, ki bo v soboto v Mariboru.

Kot je znano, so v naši okolici v novembru bodečo žičnato ograjo postavili na Gibini in v Središču ob Dravi. Pred kratkim so tudi kmetje na Razkrižju zaradi žičnate ograje zahtevali odškodnino.

Ograja trenutno stoji na 36 različnih posamičnih lokacijah v občinah Razkrižje, Ormož, Središče ob Dravi, Podlehnik, Žetale, Bistrica ob Sotli, Rogatec, Podčetrtek, Brežice, Črnomelj, Metlika, Osilnica, Ilirska Bistrica, Piran, Koper in Kozina.


Več v Črna kronika