Preko 450 pohodnikov na 12. Trstenjakovem pohodu

Planinci in šolniki so se dvanajstič iz Gornje Radgone in Negove odpravili do akademikove rojstne hiše v Rodmošcih

Prlekija-on.net, nedelja, 10. januar 2016 ob 18:52
12. Trstenjakov pohod

12. Trstenjakov pohod

V spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, akademika, prof. dr. Antona Trstenjaka, človeku svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, so radgonski planinci in šolniki OŠ Negova, katero je pokojni akademik obiskoval, ter TD Negova-Spodnji Ivanjci in TD Majolka, dvanajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše, in sicer dan po njegovem rojstnem dnevu (8.1.1906), torej v soboto, 9. januarja 2016.

Tudi tokratni pohod, posvečen 110-letnici rojstva akademika Trstenjaka, je potekal iz dveh smeri, in sicer iz Gornje Radgone in Negove, skupaj pa se ga je, poleg planincev, in negovskih šolnikov, udeležilo nad 450 drugih ljubiteljev narave in zdravja, približno po polovica iz Gornje Radgone in Negove. Vsi skupaj, tako tisti, ki so štartali iz Gornje Radgone, ter skozi Črešnjevce, Orehovski Vrh in Zbigovce prišli v Rodmošce, kjer stoji Trstenjakova rojstna hiša in spominska soba, kot tisti, ki so štartali pri OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovi, katero je obiskoval tudi omenjeni velikan, so dejansko uživali, čeprav jih je nekoliko motilo dokaj turobno vreme. Vsi pa so tudi uživali na spominski slovesnosti ob visoki obletnici Trstenjakovega rojstva. Po prijetnem druženju, malici in zaužitju tekočih okrepčil, so pohodniki zapustili prijetno vasico Rodmošce, kamor se bodo, če ne prej, vrnili vsaj v začetku januarja prihodnje leto.

Ob tokratnem pohodu so o pomenu dr. Antona Trstenjaka zbranim spregovorili: ravnateljica OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovi, Slavica Trstenjak, predsednika TD Negova – Spodnji Ivanjci Zdenko Bratuša in Planinskega društva Gornja Radgona Tonček Mlinarič. Seveda je zadnjo besedo imel župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, ki je prav tako obiskoval OŠ Negova, ki se sedaj imenuje po dr. Trstenjaku...

Sicer pa so pohodnike iz Gornje Radgone tudi tokrat oskrbeli z napitki in prigrizki, in sicer člani Turističnega društva Majolka ter domačini iz Rodmošcev, pri Trstenjakovi domačiji v Rodmošcih pa je bila še prava pogostitev. Kljub temu pohodnikom ni bilo potrebno ničesar prispevati. Pohod je sicer, poleg kurjenja prazničnih čezmernih kalorij, za vse udeležence pomemben tudi zaradi spomina na Antona Trstenjaka, ki je bogato zaznamoval slovensko kulturo in duhovno zgodovino. Ob tem je med potjo na pohodu čas za klepet, in prijetno druženje. Tudi sicer se je prijetno nekoliko razgibati po nedavnih praznovanjih ob koncu leta 2015. »Lahko bi primerjali življenje oseb neizmernemu oceanu, s katerim so povezani vsi posamični valovi. Kakor so valovi z neskončnim oceanom in med seboj povezani, čeprav se tega ne zavedajo, podobno velja za človeške duše. Vsakdo izmed nas je po dobroti povezan z vsemi ljudmi, neodvisno od tega, ali se te povezanosti tudi zaveda ali ne. Strpnost odpira eno najlepših poti do človeka. Če pomeni opazovanje drugih široko cesto od človeka do človeka, potem se obzirnost vije od enega do drugega skrbno in natančno kakor s peskom posute sprehodne stezice v vrtu. Sreča je človekova notranja lastnost, notranje doživetje tiho in skrito pred svetom, sreča ni v velikem dogodku zunaj - ne hodi ven - v tebi prebiva. Sreča je srečanje s samim seboj«, je nekoč zapisal veliki mislec, akademik Anton Trstenjak, in v PD Radgona ter OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, mu kot kaže sledijo.

Tako so tudi tokrat, skupaj z množico drugih občanov, počastili spomin na dr. Antona Trstenjaka ob 110. obletnici njegovega rojstva. Rojen je bil 8. januarja 1906, umrl pa je 29. septembra 1996, ko so ga kot častnega občana Gornje Radgone, pokopali ob njegovih prednikih na pokopališču v Gornji Radgoni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno