Gasilci PGD Mala Nedelja preteklo leto zaključili z novo pridobitvijo

Občni zbor PGD Mala Nedelja

Branko Košti, torek, 23. februar 2016 ob 17:21
Občni zbor PGD Mala Nedelja

Občni zbor PGD Mala Nedelja

Leto 2015 je bilo eno najuspešnejših let v več kot osemdesetletni zgodovini delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Mala Nedelja. O tem so se lahko prepričali gostje ob prihodu na letošnji občni zbor društva, v soboto, 20. februarja, saj jih je pričakal nov prizidek h gasilskemu domu, s katerim je društvo pridobilo dve prostorni garaži, nad njima bo v letu 2016 dokončana dvorana za prireditve, nove prostore pa je pridobilo tudi domače športno društvo. Celotno zgradbo gasilskega  doma pa pred vremenskimi ujmami varuje v celoti prenovljeno ostrešje z novo kritino.

Iz poročila, katerega je na občnem zboru podal predsednik David Sovec, smo izvedeli, da so prizadevni gasilci in gasilke veliko večino dela opravili s prostovoljnim delom. Opravili so kar 2060 ur prostovoljnega dela, ob tem še 310 strojnih ur in to večino v največji poletni pripeki. Obrtnike so najeli le za krovska in kleparska dela na ostrešju. Predsednik je izrekel zahvale dolgoletnemu članu društva Janezu Ploju za vodenje in nadzor vseh gradbenih ter podjetjema Segrap in Tondach, ki sta z ugodnimi pogoji nabave gradbenega materiala, zelo olajšala in pocenila gradnjo, prav tako pa tudi domačinom, kateri so skrbeli za hrano in pijačo v času izvajanja del.

Kljub obilici dela in skrbi z gradnjo, malonedeljski gasilci niso zanemarili operativnega in preventivnega dela, o čemer je na občnem zboru poročal poveljnik Vito Matjašič. Opravili so tri požarne intervencije na objektih in pogasili en travniški požar, ustrezno zavarovali cesto ob sproženju plazu v Bodislavcih in intervenirali v poplavljenem objektu. Pomembno vlogo so opravili tudi pri oskrbi s pitno vodo, saj so v lanskem letu prepeljali čez 200 m3 pitne vode. Pregledano je bilo celotno hidrantno omrežje, redno pa preverjajo vozila in opremo.

V sektorju Mala Nedelja, kateri zajema PGD Precetinci in PGD Radoslavci, so bile v letu 2015 izvedene tri vaje: vsakoletna vaja v OŠ Mala Nedelja, v kateri preverijo tudi evakuacijo in reševanje iz objekta, nenapovedana sektorska vaja v Radoslavcih, daleč največja in tudi najzahtevnejša pa je bila vaja Požar in evakuacija v Biotermah, v kateri je sodelovalo 11 gasilskih društev iz petih gasilskih zvez s preko 80 prostovoljnimi gasilci, PGD Gornja Radgona tudi z gasilsko avto lestvijo.

PGD Mala Nedelja tesno sodeluje z vsemi društvi v KS Mala Nedelja in goji prijateljske odnose z nekaterimi PGD v Sloveniji. Na njihovem občnem zboru so bili tako poleg predstavnikov večine društev in gasilcev sosednjih PGD, navzoči tudi predstavniki pobratenega PGD Paška vas in prijateljskih PGD Lokovica in Zg. Pirniče. Vsi gostje, skupaj s podpredsednikom GZ Ljutomer Jernejem Horvatičem, so delo gasilk in gasilcev ocenili kot zelo uspešno in jim zaželeli veliko uspeha v tekočem letu, v katerem je njihov prednostni cilj dokončanje dvorane, seveda pa ne bo zanemarjeno operativno in preventivno delovanje.


Več v Kultura in izobraževanje