V Ljutomeru se je zelemenjavalo

Prva Lotmerška Zelemenjava - Semenjava oziroma medsebojna izmenjava semen je bila nadvse uspešna

Prlekija-on.net, nedelja, 28. februar 2016 ob 15:21
Zelemenjava - Semenjava v Ljutomeru

Zelemenjava - Semenjava v Ljutomeru

Zelemenjava (www.zelemenjava.si) se že več let odvija v različnih slovenskih krajih. V soboto, 27. februarja 2016, je bila prvič tudi v Ljutomeru.

Ideja Zelemenjave je sicer izmenjati tako sadike kot tudi semena vseh domačih rastlin, vendar pa sta se organizatorki prve Lotmerške Zelemenjave, Marija Pušenjak in Martina Domajnko, odločili, da bodo tokrat med seboj izmenjali le semena vseh domačih vrtnin ter okrasnih in začimbnih rastlin. Tako je na ljutomerskem Glavnem trgu v dveh dopoldanskih urah potekala Semenjava. Vsi, ki so v tem času obiskali stojnice, so lahko domov odnesli semena tistih rastlin, za katere so želeli, da obogatijo njihove vrtove v prihodnosti. V zameno za semena, prostovoljne prispevke, pogovor ... Za karkoli so se pač lastniki semen med seboj dogovorili.

Organizatorki Lotmerške Zelemenjave jo ocenjujeta kot nadvse uspešno in sta bili presenečeni nad tem, koliko ljudi se je odločilo priti pogledat in tudi izmenjat semena. Zanimivo je bilo tudi videti, koliko semen različnih starih sort rastlin so ponujali ljudje, kar je tudi pomemben del vsake Zelemenjave. Prav tako je skoraj vsak našel tudi kakšne manj znane (ali komu celo nepoznane) sorte. In vse to v zabavnem vzdušju, ob druženju z drugimi. Uspešna izmenjava semen pa je morda obet novih, podobnih dogodkov.


Več v Kultura in izobraževanje