Izvedenih enajst aktivnosti s 371 udeleženkami

Redni letni občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja - Radenci

Filip Matko, nedelja, 28. februar 2016 ob 18:28
Občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja - Radenci

Občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja - Radenci

Društvo za osteoporozo Pomurja - Radenci je v soboto, 27. februarja popoldne, izvedlo svoj redni letni občni zbor članic in članov v veliki jedilnici DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Uradni del rednega letnega občnega zbora, ki se ga je udeležilo 130 članic in članov, je pričela predsednica društva Mira Janžek, v uvod njihovega tokratnega srečanja pa je zapel Vokalni kvintet »Klopotec« s Kapele (Anton Divjak, Albin Marinič, Andrej Marinič, Jože Tkalec in Avgust Šantavec).

Poročilo o opravljenem delu društva v letu 2015 je podala Ivica Stolnik, poslovna sekretarka tega društva. Iz tega poročila lahko »izluščimo«, da je v tem društvu lani bilo včlanjenih 242 udov (članic in članov), ki so opravili enajst večjih aktivnosti. Na februarskem rednem občnem zboru so sprejeli program dela, na prvi pomladni dan (21. marca) pa so si članice v predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ogledale tri ure trajajoči film o zdravilcu Brunu Gröningu. Ogled Plitvičkih jezer na Hrvaškem je 40 članic opravilo 2. maja, 29. maja (Dan zdravja in druženja) pa si je 28 članic ogledalo obnovljene terme Sveti Martin na Muri na Hrvaškem ter se naužilo plavanja, na povratku pa si ogledale še mesto Čakovec. Članici Rezka in Darinka sta 20. junija na prireditvi »Dan v parku« skuhali odlično štajersko kislo žüpo v kotlu, kar je kot tekmovanje organiziralo Turistično društvo Radenci. Kar 45 članic se je 18. julija udeležilo ekskurzije na avstrijsko Koroško, kjer so si ogledale Vrbsko jezero, mesto Celovec ter tamkajšnji Minimundus - svetovne znamenitosti v miniaturi. Kar dve skupini udeleženk so izmed 54-ih prijavljenih 11. in 12. avgusta odpeljali v Rogaško Slatino, kjer so si ogledale tamkajšnjo steklarno ter se udeležile predavanja o številnih pripomočkih za ohranjanje zdravja. Enotedenski oddih v turističnem kraju Orebić na jadranskem otoku Pelješac na Hrvaškem je s pričetkom 29. avgusta izkoristilo 59 članic. Svetovnega festivala praženega krompirja 5. septembra v Mokronogu se je udeležilo 35 članic, ob Svetovnem dnevu bolnikov z osteoporozo pa se je 46 članic udeležilo proslave v Novem mestu. Zadnje druženje v letu 2015 je bilo 7. novembra, ko se je 62 članic, kar z dvema avtobusoma, odpeljalo na Primorsko. V Strunjanu so obiskale nasad kakijev, v kraju Marezige pa so tik pred Martinovim okušale mlado istrsko vino.

Za realizacijo prej navedenega programa in aktivnosti je Društvo za osteoporozo Pomurja - Radenci prejelo finančno pomoč sedmih pomurskih občin (Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici, Radenci, Križevci, Kuzma, Rogašovci in Tišina), iz Programa FIHO od Zveze društev za osteoporozo Slovenije, nekaterih podjetij ter posameznikov, skupno okrog 11 tisoč evrov, od tega so za dejavnosti porabili 9.913,21 evrov.

Vse je na občnem zboru pozdravila predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, dr.med. Duša Hlade Zore, ob njej pa tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič. Po sklepu lanskega občnega zbora so ustanoviteljici in prvi predsednici društva (17. april 1999) izročili priznanje častne članice društva Dragici Žlebnik, priložnostna darila pa tudi vsem članicam (knjiga Poezij Ljudmile Poljanec), ki v letu 2016 dopolnijo 80 let starosti: Anica Orgolič, Gospava Gaber, Manica Gorjak, Vilma Bratina, Marica Horvat in Ivanka Fotivec.


Več v Kultura in izobraževanje