Na ogled blizu 800 najrazličnejših pirhov

V Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju odprli osmo razstavo pirhov slovenskih pokrajin in pirhov sveta

Jože Žerdin, petek, 18. marec 2016 ob 19:50
Osma razstava pirhov slovenskih pokrajin in pirhov sveta

Osma razstava pirhov slovenskih pokrajin in pirhov sveta

Tudi letos so Zavod Marianum Veržej, TIC Veržej, Občina Veržej, Pokrajinski muzej Murska Sobota in Terme Banovci združili moči in v Puščenjakovi dvorani v Centru domače in umetnostne obrti v Veržeju že osmič pripravili razstavo velikonočnih pirhov.

Odprtje razstave z blagoslovom pirhov je bilo v petek, 18. marca, ko so se dogodka med drugim udeležili salezijanci iz Veržeja, domačini in ostali ljubitelji velikonočnih pirhov. V Veržej na odprtje razstave pirhov je prišel tudi predstojnik slovenskih salezijancev Janez Potočnik in murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf, ki je ob tej priložnosti razstavljene pirhe slovenskih pokrajin in sveta tudi blagoslovil.

Prav gotovo je letošnja velikonočna razstava v Veržeju nekaj posebnega, kajti na enem mestu si obiskovalci do 30. aprila lahko ogledajo bogato kulturno zakladnico rokodelstva s poudarkom na velikonočnih pirhih slovenskih pokrajin in sveta.  Veržejska velikonočna razstava torej povezuje in združuje različne tehnike, pristope, različne ljudi in narode, ki v svojem sporočilu poslikave pirhov, dajejo kot svoj prispevek k prazniku velike noči.

Ob tej priložnosti je zbrane ob odprtju velikonočne razstave zbrane nagovoril župan občine Veržej Slavko Petovar. V sklopu osme razstave pirhov slovenskih pokrajin in sveta so izdali bogat zbornik, katerega je predstavila Jelka Pšajd iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota, kjer avtorji in strokovnjaki iz slovenskih muzejev in zamejstva opisujejo raziskovanje in opisovanje okraševanja in barvanja velikonočnih pirhov, kjer so vključene različne tehnike, denimo batik tehnika, okraševanje z voskom in nanosom različnih barv, tehnika praskanja pirhov, kjer ponekod še vedno prevladuje barvanje s čebulnimi olupki. Ponekod so pirhi obogateni s posebnimi ljubezenskimi verzi.

Osmo razstavo pirhov slovenskih pokrajin in pirhov sveta je predstavil direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik, ki je povedal, da je razstavljenih blizu 800 pirhov, od tega se predstavlja 15 šolskih in vrteških skupin s področja severovzhodne Slovenije in nekaj društev, 24 posameznikov iz celotne Slovenije, 198 pirhov iz 13 držav sveta, iz zasebnih zbirk Majde Mateta iz Sežane in Božidarja Batističa iz Bilj na Primorskem. Rdeča nit velikonočne razstave v Veržeju je dana na bogati razstavi pirhov iz tujih držav, ki so prava paša za oči in so zanimivi na pogled, saj predstavljajo države in območja držav Češke, Slovaške, Poljske, Litve, Latvije, Rusije, Bolgarije, Romunije, Finske, Nemčije, Madžarske, Orienta in Balija.

Ko se obiskovalec sprehodi med bogato zbirko pirhov iz domala celega sveta, spozna veličino in pomen velikonočnih praznikov, kajti vsak razstavljeni pirh je nekaj posebnega, saj je narejen z velikim žarom do simbolike velike noči, pisanja, praskanja in druge tehnike nanosa različnih barv na jajca. Pučšenjakova dvorana v Centru domače in umetnostne obrti v Veržeju bo v času velikonočnih praznikov in tja do 30. aprila svet v malem na področju ogleda pirhov.


Več v Kultura in izobraževanje