V Ljutomeru se je že začela trgatev

V družbi Ljutomerčan letos zaradi vremenskih nevšečnosti manj grozdja kot v preteklem letu

Prlekija-on.net, četrtek, 3. september 2009 ob 07:07
Grozd

Grozd

"Tri tedne neprestanega deževnega vremena v juniju, v najbolj neprimernem času, nato pa sta nas doleteli še dve toči, zato bo letošnji pridelek za 40 odstotkov manjši, kot je bil v lanskem letu," je včeraj, ko so v družbi Ljutomerčan pričeli s trganjem grozdja, povedal enolog Mitja Herga ter dodal: "Količinsko bo pridelek podpovprečen, na podlagi analiz v laboratoriju pa lahko pričakujemo izredno dober letnik." Družba Ljutomerčan, ki je od letos v 97-odstotni lasti družbe Holding vino J bratov Vladimirja in Janka Puklavca, bo sprejela 2200 do 2500 ton grozdja.

V Ljutomeru so včeraj pričeli trgati ranino in rizvanec, glavni del trgatve pa bo po 25. septembru, ko bodo trgali laški in renski rizling ter šipon. Herga, ki opravlja dela enologa tako v Ljutomerčanu kot tudi v drugem podjetju bratov Puklavec, Jeruzalem Ormož VVS, pričakuje, da bosta obe kleti sprejeli okoli 5500 ton grozdja. "Predvidevamo 1800 ton grozdja iz vinogradov Jeruzalema Ormož, 1000 ton iz vinogradov Ljutomerčana, 2500 ton odkupa od Kmetijske zadruge Ormož, 500 do 700 ton grozdja odkupa od privatnih vinogradnikov v Ljutomeru, še 100 ton grozdja pa nameravamo odkupiti od Vinogradniške zadruge Ormož," je povedal Herga, ki pričakuje, da bo v ljutomerski kleti okoli 1,5 milijona litrov vina letnika 2009, v ormoški pa tri milijone litrov.

V Ljutomerčanu je danes redno zaposlenih 38 ljudi, 30 jih ima pogodbe za določen čas, v času trgatve pa jim bo po pogodbi pomagalo še 80 ljudi. "Ob tem lahko pričakujejo še pomoč 120 ljudi, ki jih bo najetih v času trgatve v Ormožu," je dodal Herga. Družba Vino holding J se je odločila za nakup grozdja nameniti v povprečju 58 centov za kilogram, kar je 60-odstotno povišanje proti letu poprej. "Odkupna cena grozdja je bila vezana na prevzem kleti na ormoški strani. Ko je Kmetijska zadruga Ormož prodajala delnice novemu lastniku, je bila dogovorjena cena za obdobje petnajstih let. Smo edini, ki smo dvignili odkupno ceno grozdja. Našim vinogradnikom želimo z višjo ceno pokazati, da jih potrebujemo v celotni zgodbi, da potrebujemo njihovo grozdje," je obrazložil Herga. Privatnim vinogradnikom bodo letošnje grozdje plačali v treh obrokih. Prvega bodo nakazali konec novembra, drugega konec marca, preostanek pa konec maja, vendar bodo morali prodajalci od celotne dogovorjene kupnine 25 odstotkov zneska porabiti za nakup repromateriala v trgovini, ki deluje v sklopu Ljutomerčana.

Skupna blagovna znamka ali še naprej dve različni?

Vladimir Puklavec je po nakupu obeh vinarskih družb napovedal, da bodo z letnikom 2009 iz obeh kleti nastopili pod skupno blagovno znamko, vendar odločitve še ni. "Danes je težko govoriti o tem, kakšen bo izid te dileme. Večina v Ljutomeru in Ormožu je prepričanih, da je treba ohraniti obe blagovni znamki. S tem si zagotavljamo širši prostor na slovenskem trgu, kjer sta obe znamki že uveljavljeni. Šele na podlagi analize, ki jo pripravlja skupina v Nemčiji, pa bo znano, s kakšnim imenom bodo šla vina iz teh kleti na svetovno tržišče," je povedal direktor Ljutomerčana Karl Krašek in dodal, da so v preteklih mesecih, odkar ima Ljutomerčan novega lastnika, predvsem okrepili prodajno službo. Pričeli so ponovno "osvajati" trge bivše Jugoslavije, vendar cena ne dosega želene višine in še vedno ne pokriva proizvodnih stroškov. "Letošnje leto bo poslovanje Ljutomerčana še negativno, prizadevamo si le, da bi bil minus čim manjši," je še povedal Krašek.


Več v Gospodarstvo