Skozi Ljutomer se je na velikonočno nedeljo vila vstajenjska procesija

Vstajenjske procesije so se udeležili številni verniki iz domače župnije in od drugod

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. marec 2016 ob 09:45
Vstajenjska procesija v Ljutomeru

Vstajenjska procesija v Ljutomeru

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, še posebej za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Na velikonočno nedeljo, 27. marca, je tudi v Ljutomeru ob 6.30 uri, potekala tradicionalna vstajenjska procesija, katero je vodil župnik in dekan ljutomerske župnije, Andrej Zrim. Pred procesijo je župnik Andrej trikrat odpel vstajenjsko Alelujo, nato pa so se podali naprej v procesijo in na pot po običajni stari poti. Procesija se je vila skozi Ljutomer po Glavnem trgu, proti Staremu trgu in nato spet nazaj proti cerkvi. Najprej so v procesiji šli ministranti z vstalim Jezusom, nato župljani, otroci, mladina, ministranti in domači dušni pastirji, godba na pihala pod vodstvom Simona Novaka in nazadnje še ostali verniki. Vstajenjske procesije so se udeležili številni verniki iz domače župnije in od drugod, kajti to je največji cerkveni praznik v letu. Po procesiji so se vsi skupaj odpravili nazaj v cerkev k eni izmed najbolj slavnostnih svetih maš, katero je daroval župnik Andrej Zrim.

Po procesiji in sveti maši, pa je sledil tradicionalni velikonočni zajtrk, ki se po domovih pripravi v krogu svojih družinskih članov.