V obmejno mesto Gornja Radgona je priletela prva štorklja

V svoje spleteno gnezdo v Gornjo Radgono se je vrnila bela štorklja iz Afrike

Jože Žerdin, nedelja, 3. april 2016 ob 11:03
Štorklja v Gornji Radgoni

Štorklja v Gornji Radgoni

Deželo ob Muri so v poznih jesenskih dnevih lanskega leta v jatah zapustile bele dolgonoge štorklje, ki se na pomlad vračajo iz toplih krajev Afrike nazaj v Pomurje. Štorklje imajo torej dva doma, enega v Pomurju, drugega v Afriki.

Štorklje so na pomursko pokrajino nadvse navezane, saj jim prija tukajšnja narava. Tudi v občini Moravske Toplice je kar nekaj štorkljinih gnezd v katera se vsako pomlad vračajo štorklje iz toplih krajev nazaj v svoja stara spletena gnezda iz šibja in drugega materiala na električne droge ali na dimnike.

Prvo letošnjo štorkljo so prebivalci obmejnega mesta Gornja Radgona opazili že konec marca letos, ko je še bil zelo mrzel dan. V to gnezdo se že več desetletij vračajo štorklje. Prvi se je vrnil samec, ki bo pripravil gnezdo - domek, ko se mu bo čez nekaj dni pridružila štorklja. Štrk velikokrat čez dan odleti na bližnje travnike, rad tudi čofota v bližnji reki Muri, kjer si išče hrano, ko pa se zmrači pa se vrne v svoje gnezdo, saj je v svojem gnezdu varen, tam si najde svoje zavetje, ki ga varuje pred hladnim vremenom in vetrom. Ko se mu bo pridružila štorklja, bo odložila nekaj jajčk in čez čas se bodo zvalile mlade štorklje in tako se bo njihovo število povečalo in prebivalci Gornje Radgone upajo, da bo drugo leto priletelo še več štorkelj, kot letos. Posnetek smo naredili v soboto, 2. aprila. Štorkljino gnezdo je v Gornji Radgoni spleteno in nameščeno ob glavni cesti, ki pelje iz Radencev proti prvemu krožišču v mesto Gornja Radgona.


Več v Narava