Ustanovili Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača

Želijo raziskovati in ohranjati lokalno kulinariko

Prlekija-on.net, četrtek, 5. maj 2016 ob 08:57
Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača

Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača

V Vogričevcih pri Ljutomeru, na sončni strani prleških vinorodnih hribčkov, je kakšnih 30 domačinov iz širšega ljutomerskega območja, pred nedavnim, ustanovilo Društvo za ohranitev jedi naših babic, ki so ga poimenovali "Kihača" (kuhalnica). Kot nam je povedal, ob znanem kulinaričnem mojstru Igorju Slokanu, eden izmed pobudnikov ustanovitve Kihače, Ivan Kraljič, je namen društva predvsem poučevanje odraslih in mladostnikov o zdravem načinu prehranjevanja z željo, da se odrasli in mladostniki odzivajo kritično na prehrambne resurse in ohranjajo spomin na jedi tamkajšnjih babic.

Cilji, ki si jih je društvo zastavilo, so: Doseči odgovoren način razmišljanja o zdravi prehrani; Člane in ostalo zainteresirano javnost poučiti o zdravi prehrani; Ohranjati tradicionalno prleško kulinariko; spodbujati znanje o tradicionalni prleški kulinariki in ga prenašati na mlajše rodove; Raziskovanje in ohranjanje prleške kulinarike; Odprtost društva za nove kreativne ideje...

"Za uresničevanje ciljev bomo strmeli k skrbi za dvig strokovnega znanja naših članov in drugih ljudi. Tukaj je prirejanje delavnic z namenom poučevanja članov o zdravi prehrani in ohranjanju spomina na jedi naših babic. Organizirali bomo tekmovanja na lokalnem nivoju v kuhanju tradicionalnih prleških jedi. Skrbeli bomo za osveščanje javnosti o pozabljenih jedeh naših babic, svoje člane pa bomo spodbujali k kreativnemu delovanju z namenom uspešnega delovanja društva", pravi Kraljič, ki je izrazil zadovoljstvo, da jim je relativno hitro uspelo registrirati društvo ter pridobiti ustrezni status.

Sicer pa so ob ustanovitvi etnološkega Društva za ohranitev jedi naših babic Kihača, kjer želijo pritegniti čim več mladih in starejših Prlekov ter vseh drugih, ki jih zanima prleška kuhinja, izvolili tudi organe društva. Tako sta pooblaščenca društva postala predsednik (Igor Slokan) in tajnik (Ivan Kraljič) društva. Ob njiju so člani upravnega odbora še: Boštjan Šalamun, Srečko Kranjec in Franc Slokan. Nadzorni odbor sestavljajo: predsednik Slavko Ahlin ter člana Jožef Črešnjevec in Zvonko Pintarič, nadomestni člani nadzornega odbora so: Katja Kraljič, Simona Ahlin in Manuela Filipič. Komisijo za izbiranje in ocenjevanje kakovosti jedi sestavljajo: predsednik Zvonko Pintarič ter članice: Nataša Slokan, Slavica Črešnjevec, Marija Vičar in Marija Slokan.

Ker Društvo Kihača za začetek nima osnovnih sredstev za realizacijo obsežnega programa, bodo v začetku koristili lastna sredstva članov društva. Ob tem so določili tudi višino članarine, ki za ustanovitelje društva in tudi druge nove člane v letu 2016 znaša simboličnih 10 evrov. Šoloobvezni otroci ne bodo plačevali članarine, ob tem je potrjeno, da bo blagajniško delo opravljal tajnik društva Ivan Kraljič.


Več v Kultura in izobraževanje