Pomurske klekljarice in članice ročnih del Društva upokojencev Veržej razstavljajo svoje izdelke

V Puščenjakovi dvorani v Veržeju so svoje bogate umetniške izdelke na ogled postavile članice ročnih del Društva upokojencev Veržej in pomurske klekljarice

Jože Žerdin, nedelja, 8. maj 2016 ob 08:49
Razstava ročnih del v Veržeju

Razstava ročnih del v Veržeju

V okviru prireditev in dogodkov ob 17. občinskem prazniku občine Veržej je Društvo upokojencev Veržej in pomurske klekljarice v sodelovanju z Zavodom Marianum Veržej v petek, 6. maja, v Puščenjakovi razstavni dvorani centra domače in umetnostne obrti v Veržeju odprlo razstavo ročnih del. Dogodek je za Salezijanski Zavod Marianum Veržej pomenil veliko potrditev dobrega in utečenega sodelovanja z občino Veržej, skupino pomurskih klekljaric in Društvom upokojencev Veržej, kajti razstavni prostor si ogleda veliko gostov, ki obiščejo Salezijanski Zavod Marianum Veržej, zato je razstava ročnih del toliko bolj pomembna, da obiskovalci spoznajo kanček utripa Veržeja in njihove umetnosti, ko si razstavljena ročna dela lahko tudi ogledajo.

Na razstavi so svoja ročna dela na ogled postavile pomurske klekljarice pod mentorstvom Tatjane Prelog ter članice sekcije za ročna dela, ki jih vodi Štefka Šterman. Tako so pod spretnimi prsti nastala čudovita umetniška dela, kot so izdelki iz klekljane čipke kot so slike v okvirju, prti, zavese, kvačkani in pleteni izdelki, vezenje, beli vez ali rešelje, gobeline ter izdelki iz gline. Na razstavi so dale tudi poudarek ročno izdelanemu nakitu, izdelovale so v različnih tehnikah kot je klekljanje, occhi tehnika ter kvačkanje z perlicami. Izdelki so prava zakladnica razstave. Nastajali so v zimskem času, tako doma kot na naših druženjih.

Pomurske klekljarice so zadovoljne in ponosne, da negujejo in ohranjajo živo kulturno dediščino Slovenije. Ob odprtju razstave so obiskovalcem predstavili razstavo in njen pomen in umetnostna ročna dela, direktor Salezijanskega Zavoda Marianum Peter Pučnik, mentorica klekljaric Tatjana Prelog ter predsednica Društva upokojencev Veržej Jerica Jerebic. Vsi, ki so se udeležili odprtja razstave so si jo z velikim zanimanjem ogledali in spoznali bogato zakladnico umetniških ročnih del, ki so dlje časa nastajala pod prsti pridnih ustvarjalk iz občine Veržej ter Pomurja.


Več v Kultura in izobraževanje