Del omrežja na električni progi preslabo

Obstoječe omrežje na delu proge Pragersko–Hodoš je preslabo, zato bodo zaradi omejene moči odjema vlaki morali voziti počasneje, na progi pa bo lahko naenkrat vozil le en vlak

Prlekija-on.net, nedelja, 12. junij 2016 ob 10:05
V petek so opravili prvo uradno vožnjo do Hodoša z električnim vlakom

V petek so opravili prvo uradno vožnjo do Hodoša z električnim vlakom

V petek je v Murski Soboti potekala prireditev ob zaključku rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš, v okviru katere je prvo uradno vožnjo do Hodoša opravil električni vlak.

Vrednost projekta 465 milijonov evrov
Projekt rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš je potekal v treh fazah, dela so se začela že leta 2009 in potekala vse do letos. Na novo je elektrificirane 109 kilometrov proge, ukinjenih je 32 nivojskih prehodov in urejenih 19 nenivojskih križanj. Na novo so bila urejena tudi številna postajališča in druga infrastruktura, proga pa zdaj omogoča hitrosti vlakov do 160 kilometrov na uro, kar potovalni čas skrajša za od 22 do 40 minut. Prepustnost med Pragerskim in Ormožem se je povečala z 78 na 84 vlakov dnevno, med Ormožem in Hodošem pa s 46 na 67 vlakov. Ob 109 kilometrih obnovljene železniške proge so urejeni številni prehodi, zgrajenih je bilo tudi čez 40 kilometrov novih cest.

Oglejte si tudi:
Potek gradnje
Posodobitev železniške proge na odseku Pragersko–Hodoš je bila največja naložba na področju železniške infrastrukture in ena od prednostnih nalog pri vzpostavitvi konkurenčne železniške povezave z vzhodno Evropo. Naložba je zajemala elektrifikacijo proge, rekonstrukcijo proge in premostitvenih objektov, obnovo postajališč, izgradnjo podhodov za dostop do peronov na železniških postajah, obnovo in zaščito cestnih križanj, izgradnjo in prestavitev nekaterih povezovalnih cest in izgradnja protihrupnih ograj na naseljenih območjih. Izboljšati hitrost, prepustnost, osno obremenitev, povečati varnost in zmanjšati onesnaževanje proge so bili osnovni cilji projekta. Ob tem je projekt prispeval k bolj dostopnemu, kakovostnemu in prijaznejšemu potniškemu prometu. Vrednost projekta je bila 465 milijonov evrov, od česar je EU prispevek znašal 207 milijonov evrov.

Zabava Slovenija praznuje brez obiskovalcev
V petek je po nagovorih politikov, ki so se na prizorišče pripeljali z električnim vlakom Pendolino ICS, sledila še prireditev Slovenija praznuje s številnimi nastopajočim, tudi z znanimi obrazi iz nedeljske TV oddaje: Jana Šušteršič, Mišo Kontrec, Nejc Lombardo, Ines Erbus, Renata Mohorič in Ani Frece. A zabava je bila zelo slabo obiskana, saj večina prebivalcev, niti bližnjih, za to zabavo sploh ni vedela. Organizator namreč o dogodku ni nikjer oglaševal, niti ni bilo nobenih plakatov po mestu.

Prireditev brez ormoške občine
V ormoški občini pa so udeležbo na prireditvi odpovedali v znak protesta, ker se je odprtje centraliziralo v Murski Soboti. Vodstvo ormoške občine je Direkciji RS za infrastrukturo že pred časom poslalo odprto pismo, v katerem so se zgražali nad dejstvom, da je lokacija proslave ob uradnem odprtju le v Murski Soboti in ne tudi v drugih občinah, skozi katere teče proga.

Ni dovolj močnega elektro omrežja
Kljub uradnemu zaključku projekta, pa brez zapletov tudi tokrat ne gre. Upravno sodišče je namreč razveljavilo del gradbenega dovoljenja za postavitev daljnovoda Murska Sobota-Mačkovci, tako da daljnovod še ni postavljen, obstoječe omrežje na progi pa je preslabo, zato bodo zaradi omejene moči odjema vlaki morali voziti počasneje, vendar naj bi vozili vsaj enako hitro, kot so do zdaj z dizelskimi lokomotivami, na progi pa bo lahko naenkrat vozil le en vlak. Na prireditvi so sicer upokojili dizelsko lokomotivo in predali njene ključe, a skozi naše kraje še vedno vozi in še verjetno en čas bo.


Več v Gospodarstvo