Po poti naše dediščine

Člani TD Stara Cesta vsako leto na različne načine obeležujejo dan državnosti, letošnjo prireditev so poimenovali Po poti naše dediščine

Prlekija-on.net, torek, 21. junij 2016 ob 10:06
Po poti naše dediščine

Po poti naše dediščine

Člani TD Stara Cesta vsako leto na različne načine obeležujejo dan državnosti. V prvih letih delovanja društva so se udeleževali proslav in srečanj ob pomniku braniteljem Slovenije v Mekotnjaku. Z leti je srečevanje ljudi na praznični dan prišlo v navado.

25. junija 2011 je turistično društvo ob dnevu državnosti svečano prvič predstavilo lepo urejeno gozdno učno pot z naslovom Gomile v Leskovi Libanji, po kateri vsako leto organizirano vodijo šolarje in druge obiskovalce. Od takrat naprej na dan državnosti pripravljajo krajše pohode z ogledi znamenitosti in obujanjem spominov ob zgodovinskih obeležjih v vaseh Stara Cesta, Mekotnjak in Desnjak in tako razširjajo prvotno učno pot.

Lani je bila svečanost pri Ruskem studencu. Skrbno pripravljena prireditev pri vodnjaku sredi gozda je bila res nekaj posebnega in je zelo navdušila obiskovalce.

Letošnjo prireditev so organizatorji poimenovali Po poti naše dediščine. Ker TD Stara Cesta letos praznuje 15-letnico uspešnega delovanja, bo prireditev posebno svečana. Ob krajšem pohodu bodo predstavljene izbrane točke, ki obeležujejo bližnjo in daljno preteklost, etnološke znamenitosti ter značilna kulinarika. Posebno zanimiva je Vihrova muzejska zbirka starodobnih vozil in vzorno urejena predstavitev sodarske obrti. V kulturnem programu bo nastopal pevski zbor GŠ Slavka Osterca iz Ljutomera.

Ob svojem jubileju je društvo izdalo tudi zgibanko o kulturno zgodovinski in naravni dediščini vasi Desnjak, Mekotnjak in Stara Cesta, s katero vabijo obiskovalce v te kraje. Obeta se torej zanimiv in pester praznični popoldan.

Vreme pohodnikov nikoli ni oviralo, kljub temu pa si letos prireditelji zelo želijo, da ne bi deževalo.

TD Stara Cesta
Mekotnjak 29, 9240 Ljutomer

td.staracesta@gmail.com
Tel.: 051 429 794

Vabilo v prilogi.


Več v Kultura in izobraževanje