Pred 25 leti Mursko Soboto napadala vojaška letala

V zračnem napadu so uporabila tudi strelivo, katerega so odvrgli v okolico murskosoboške vojašnice in tudi na stanovanjsko hišo

Prlekija-on.net, torek, 28. junij 2016 ob 20:52
Letalo nad Mursko Soboto

Letalo nad Mursko Soboto

Na današnji dan, pred 25 leti, 28. junija 1991, so letala JLA preletavala Mursko Soboto ter v zračnem napadu uporabila tudi strelivo, katerega so odvrgli v okolico murskosoboške vojašnice in tudi na stanovanjsko hišo.

Cilj napadov so bile barikade pred vhodom v murskosoboško vojašnico, kjer so slovenski teritorialci obkolili skupino vojakov JLA in njihovega poveljnika, ki je grozil, da bodo, v kolikor bodo napadeni, z minometi udarili po civilnem prebivalstvu v mestu. Eden izmed izstrelkov iz letala je takrat tudi zadel stanovanjsko hišo v ulici Cirila Metoda v Murski Soboti.

Letala so skozi dan nizko preletavala mesto ter napadala barikade iz tovornjakov, avtobusov in kmetijskih strojev. Na ta dan so letala bombardirala še Dravograd, televizijski oddajnik na Nanosu, Kočevsko Reko, letališče Brnik, kolono tovornih vozil pri Medvedjeku in civilne objekte pri Šentilju.

Prelete letal leta 1991 nad Mursko Soboto si lahko ogledate tudi v spodnjih videih.


Več v Črna kronika