AK Murska Sobota bo že devetič gostilo državno prvenstvo

Letošnje, 25. državno jadralno prvenstvo v klubskem in odprtem razredu bo okrepljeno s tekmovanjem v jadralnem letenju med mladinci

Prlekija-on.net, sreda, 13. julij 2016 ob 09:02
Od sobote, 16. do nedelje, 24. julija bo na letališču Rakičan pri Murski Soboti, ponovno izjemno živahno. Na sporedu bo namreč devetdnevno, že 25. državno prvenstvo v jadralnem letenju, ki ga že devetič organizira Aeroklub Murska Sobota. Posebnost tekmovanja v letenju z jadralnimi letali nad prekmurskimi ravnicami je prav zagotovo tudi v tem, da bodo poleti potekali v zračnem prostoru štirih držav, poleg Slovenije, še nad Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko. Do sedaj se je na prvenstvo prijavilo 39 tekmovalcev, do začetka prvenstva pa organizatorji pričakujejo še kakšno prijavo. Tekmovanje bo potekalo v klubskem in odprtem razredu, ti dve kategoriji pa se ločita po razponu kril.

V odprtem razredu lahko letijo jadralna letala z razpetino večjo od 15 metrov in z uporabo zakrilc ter vodnega balasta v krilih. Jadralna letala klubskega razreda pa so omejena z razponom 15 metrov, kjer zakrilca in vodni balast nista dovoljena. V odrtem razredu bo sodelovalo 13 tekmovalcev iz osmih aeroklubov, v klubskem razredu pa 19 tekmovalcev iz devetih aeroklubov. Letošnje prvenstvo bo nekaj posebnega, saj se bodo, istočasno z ostalimi tekmovalci, za naslov mladinskega državnega prvaka, spopadli tudi mladinci, ki so del perspektivne generacije tekmovalcev, ki se kali na mednarodnih tekmovanjih. V mladinskem prvenstvu bo tekmovalo sedem mladincev iz štirih klubov. Na mednarodnem odprtem tekmovanju bo sodeloval tekmovalec iz aerokluba FSC Weiz iz Avstrije. Skupaj bo sodelovalo kar 12 različnih klubov, barve domačega murskosoboškega aerokluba pa bodo zastopali trije tekmovalci, in sicer Robert Prelec z letalom DG100 in Marjan Medič z letalom Cirrus v klubskem razredu ter Damijan Korpič z Discusom 2 v odprtem razredu.

Leti v obeh kategorijah bodo dolgi tudi več kot 500 kilometrov. Za vleko vseh tekmovalcev bo skrbelo pet vlečnih letal, od tega iz domačega kluba letalo Piper PA-18 in nova pridobitev Eurostar, ki mu ljubitelji letalstva poljudno pravijo pes. Za gledalce bo najbolj zanimiv pričetek tekmovanja, ki bo potekal vsak dan prvenstva okrog enajste ure, ko bodo vsa letala zbrana na stezi in pripravljena za vzlet v aerozapregi. Atraktivni bodo tudi popoldnevi, ko se bodo tekmovalci, ob koncu tekmovalnega dne, vračali iz naloge in z jadralnimi letali preleteli ciljno črto ter pristajali. Sprotni rezultati tekmovanja bodo objavljeni na spletni strani Aerokluba Murska Sobota, razglasitev končnih zmagovalcev pa bo potekala v nedeljo, 24. julija, ob deseti uri zjutraj. Dogajanje na in ob tekmovanju lahko spremljate tudi na Facebook strani Aerokluba Murska Sobota.

V AK Murska Sobota je od sto aktivnih članov, trideset članov jadralne sekcije, ki letijo na petih jadralnih letalih. Klub, ki je v zadnjih desetih letih organiziral že sedem državnih prvenstev, vlaga veliko truda v obnovo obstoječe jadralne flote. Prav tako skrbi za mlado sekcijo in šolanje novih jadralnih pilotov. Šolanje za jadralnega pilota v letalstvu velja, kot najboljši način za začetek letalske kariere, kar dokazuje tudi število njihovih članov, ki so začeli kot jadralni piloti, zdaj pa letijo v vojski ali za letalske družbe po svetu. Članstvo v jadralni sekciji se iz leta v leto povečuje, kar je spodbuda za dobro in uspešno delo tudi v prihodnje.


Več v Šport