Žegnanje na Spodnjem Kamenščaku

Na tradicionalnem vaškem žegnanju se se verniki zbrali pri Fričevi kapeli

Prlekija-on.net, torek, 19. julij 2016 ob 22:06
Žegnanje na Sp. Kamenščaku

Žegnanje na Sp. Kamenščaku

Na Sp. Kamenščaku je konec 19. stoletja živel Ivan Fric, ki je želel v bližini svojega doma postaviti kapelico. Ker je leta 1891 umrl, je njegovo poslednjo željo uresničila žena, o čemer je takratni ljutomerski župnik g. Skuhala zapisal: »Že pred štir'mi leti postala je želja tukaj pred domom kapel'co imet', al' gospodarja je bridka smrt vzela, zato ni moglo se delo pričet'. Ženi pa misel miru ne da, dokler kapel'ca gotova ni b'la.« Tako je bila kapelica zgrajena leta 1895, posvetili so jo svetima Mohorju in Fortunatu, notranji oltar pa krasi kip Lurške matere Božje.

Prva obnova kapelice je bila leta 1968, temeljitejša pa leta 1992. Zvon so dogradili leta 2001, od takrat vsak dan zvoni trikrat, po želji sorodnikov pa oznanja tudi smrt katerega domačina. Največja slovesnost pri Fričevi kapeli je bila ponovitev Nove maše krajana Martina Pušenjaka leta 1972, vsako velikonočno soboto pa se tam opravi obred žegnanja.

Pri njej se vsako leto v mesecu juliju na tradicionalni sveti maši zberejo sedanji in nekdanji prebivalci Sp. Kamenščaka ter ostali, ki se radi ustavijo pri kapelici in si zaželijo prijetnega druženja.

Tako je bilo tudi letos, saj so se v nedeljo, 10. julija 2016, na tradicionalnem vaškem žegnanju, verniki zbrali pri Fričevi kapeli.

Sveto mašo je za vse žive in pokojne vaščane, daroval ljutomerski župnik in dekan g. Andrej Zrim. Za krašenje kapelice ter branje in petje med sveto mašo, pa so poskrbeli Kameščanci, ki so odšli na svoje domove duhovno okrepljeni in prijetno nedeljsko razpoloženi.

Foto: Danilo Lukner


Več v Kultura in izobraževanje