Postavljanje klopotca v 25 sekundah

V Ljutomeru na Glavnem trgu, kjer klopotec sicer nima osnovne naloge odganjanja škodljivcev, so ga postavili v sklopu Prleškega sejma

Prlekija-on.net, sobota, 13. avgust 2016 ob 20:36
Klopotec v Ljutomeru

Klopotec v Ljutomeru

V Prlekiji je čas, ko se v vinogradih postavljajo klopotci. Za naše kraje je značilen klopotec z dvema paroma vetrnic in ima vlogo odganjanja ptic. Praviloma je vsak del klopotca iz drugačnega lesa, pripisujemo pa mu posebno moč varovanja vinogradov.

Klopotec ponavadi postavljajo na Veliko mašo, 15. avgusta, nekateri pa že na Lovrenčev dan, 10. avgusta. V Ljutomeru na Glavnem trgu, kjer klopotec sicer nima osnovne naloge odganjanja škodljivcev, so ga postavili v soboto, 6. avgusta, v sklopu Prleškega sejma. Za to so poskrbeli člani Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer.

Klopotec je Ljutomeru pred leti daroval Matija Bratuša iz Središča ob Dravi. Matija je za izdelavo klopotca porabil 180 ur, vetrnice v premer merijo nekaj več kot tri metre, izdelan pa je bil iz šestih različnih vrst lesa.

Spodaj je posnetek postavljanja klopotca v 25 sekundah. Postavljanje je sicer trajalo okoli 15 minut. Je pa Prlekija tudi vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov z največjim klopotcem na svetu, s premerom vetrnic 20,58 metra.


Več v Zanimivosti