Prlekija v Guinnessovo knjigo rekordov vpisana z največjim klopotcem na svetu

Stanko Habjanič iz Kajžarja je prejel certifikat in potrdilo, da je klopotec postavljen na Strmcu vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov

Prlekija-on.net, nedelja, 31. januar 2016 ob 17:37
Največji klopotec na svetu

Največji klopotec na svetu

Stanko Habjanič iz Kajžarja je prejel certifikat in potrdilo, da je klopotec postavljen med vinogradi v Hermancih, na predelu, ki ga domačœini poznajo po imenu Strmec, vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Stanko je klopotec s pomočjo PGD Miklavž pri Ormožu in PGD Ptuj postavljal od leta 2010, trud pa je bil sedaj poplačan, saj je klopotec tudi uradno potrjen kot največji klopotec na svetu s premerom vetrnic 20,58 metrov, cel klopotec pa tehta skoraj eno tono.

Stanko Habjanič, ki je klopotec izdelal, je po poklicu zidar, izdelava klopotcev pa je njegov hobi in je s tem nadaljeval družinsko tradicijo. Že njegov dedek je izdeloval klopotce večjega obsega, s še večjimi je nadaljeval njegov oče Janez. Za največji klopotec je lastnik porabil 2 meseca ali pribliĺžno 300 ur trdega dela.

Spodaj si lahko ogledate galerijo in video, kako so klopotec postavljali leta 2013. Takrat še je vetrnica merila 18,20 metra, Stanko pa nam je takrat napovedal še podaljšanje vetrnic ter za leto 2014 napovedal še večji klopotec z upanjem na vpis v knjigo rekordov. To mu je sedaj tudi uspelo. V knjigi rekordov je to drugi vpis iz Prlekije. Pred leti so se v knjigo vpisali v društvu Johann - Janez Puch za največ oldtimerjev zbranih na enem mestu.

Certifikat


Več v Zanimivosti