V Hermancih že četrtič postavili največji klopotec na svetu

Vetrnica klopotca meri 18,20 metra, kar je največ na svetu

Prlekija-on.net, sobota, 17. avgust 2013 ob 22:072
Največji klopotec na svetu

Največji klopotec na svetu

V soboto, 17. avgusta, so med vinogradi v Hermancih, na predelu, ki ga domačœini poznajo po imenu Strmec, postavili največœji klopotec na svetu. Lastnik klopotca, Stanko Habjaničœ, ga je že četrtič postavil s pomočjo gasilcev PGD Miklavž pri Ormožu in PGD Ptuj.

Klopotec stoji na višini 11 metrov, stolčœek meri v dolĺžino 3 metre v višino pa 1,55 metra. Vetrnica je dolga 18,20 metra, debeline 3 cm in širine 30 cm, deska meri 7,5 metra, široka je 30 cm, debelina lesa pa je 7 cm. 8 kladivcev (maclekov) je premera 25 cm od 18-20 kg, greda pa meri 2,60 metra. S tem je klopotec največji na svetu, večjega sicer najdemo v Avstriji, kjer pa služi le kot maketa.

Stanko Habjanič, ki je klopotec izdelal, je po poklicu zidar, izdelava klopotcev pa je njegov hobi in s tem nadaljuje družinsko tradicijo. Že njegov dedek je izdeloval klopotce večjega obsega, s še večjimi je nadaljeval njegov oče Janez. Za največji klopotec je lastnik porabil 2 meseca ali približno 300 ur trdega dela, postavili pa so ga v približno treh urah. Lastnik klopotca za drugo leto napoveduje še podaljšanje vetrnic do 20 metrov in upa, da bo vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Po postavitvi je Stanko sponzorjem, donatorjem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k postavitvi klopotca, podelil tudi manjšo pozornost.

V spodnjem videu si lahko tudi ogledate kako so klopotec postavljali.


Več v Družabno