Peter Podlunšek osvojil deseto mesto in eno točko

Z dirko v Ascotu se je sezona najhitrejše motošportne serije na svetu prevesila v drugo polovico

Prlekija-on.net, nedelja, 14. avgust 2016 ob 17:17
Peter Podlunšek v Ascotu

Peter Podlunšek v Ascotu

"Današnji let lahko ocenim kot izjemno uspešen, saj nova točka v prvenstvu pomeni napredek zame in za celotno ekipo Peter Podlunšek Racing. Le nekaj centimetrov mi je zmanjkalo, da bi se lahko uvrstil v polfinale ali krog osmih. Šonka kot drugouvršeni včerajšnjih kvalifikacij ni bil najbolj enostaven nasprotnik, dati sem moral vse od sebe in se za vsako ceno izogniti napaki, ki bi me stala časovnega pribitka. Vem, kje imam še precej rezerve in na tem bom delal v naslednjih tednih, ko nas 3. in 4. septembra čaka dirka v Nemčiji, natančneje v Lausitzu, kamor bomo, upam, prišli še z nekaj posodobitvami na letalu. Zenkrat lahko povem le to, da se naši navzdol obrnjeni zaključki kril obnesejo in sem s to dokaj drzno odločitvijo več kot zadovoljen," je ob tem povedal Peter Podlunšek, Master pilot svetovnega prvenstva Red Bull Air Race.

Z dirko v Ascotu se je sezona najhitrejše motošportne serije na svetu prevesila v drugo polovico. Danes je Peter Podlunšek že tretjič v karieri nastopil nad znamenitim kraljevim hipodromom v idilični angleški pokrajini Berkshire, a z eno pomembno razliko. V letih 2014 in 2015 je pilot iz Murske Sobote nad edinstvenim prizoriščem, ki od pilotov zahteva statični start s trave pred veliko tribuno, nastopil kot pilot pokala Challenger, letos pa se je nad angleško trato vrnil kot pilot elitnega razreda Master. Statični start? "Kar je atrakcija za gledalce, je velik izziv za pilote." je večkrat poudaril strokovni komentator in najuspešnejši pilot prvenstva vseh časov Paul Bohnomme. "Steza je zahtevna, ubiranje pravih linij zaradi manjše hitrosti skozi prva vratca pa še toliko bolj pomembno."

"Po analizi včerajšnjih kvalifikacijskih letov lahko z Markom Travnerjem rečeva, da je Peter uspel sestaviti dve zanimivi liniji: v prvem kvalifikacijskem poskusu dober zaključek in v drugem izjemen začetek. Majhna napaka je bila preveč direkten vhod v vrata številka 6 in previsoka linija do naslednjih vrat. Današnja taktika je torej sestaviti začetek drugega poskusa in konec prvega. Nekaj časa nam torej še ostaja na progi, ki ga bomo sedaj poskušali ujeti in dohiteti nasprotnike." je danes dopoldne pred dirko povedal Boštjan Dečman, glavni taktik ekipe Peter Podlunšek Racing.

"Danes imamo tu fantastično dirko, prijetnih 20 stopinj in praktično nič vetra. Peter je čudovito letel - no, mogoče bi lahko še malo bolj pritisnil v določenih ovinkih, a nismo smeli tvegati napake in v osnovi mu dam prav in sem nanj tudi zelo ponosen. Resnično se veselim dirke v Lausitzu čez tri tedne, kamor odhajamo tudi z novim okrovom motorja, zarači česar bi moralo letalo po vseh pravilih postati še hitrejše." pa je po presenetljivem razpletu dirke dejal ameriški tehnik ekipe Dax Wanless.

Ekipa Peter Podlunšek Racing se po diskvalifikaciji McLeoda in Kopfsteina zaradi prekoračitve dovoljenega številka obratov (2950) namreč v Slovenijo vrača z desetim mestom in novo osvojeno točko, kar je odlična napoved za Lausitzing 3. in 4. septembra.

Nekoliko presenetljiv zmagovalec dirke v Ascotu je postal Matt Hall. Dolderer je stopil na drugo in Arch na tretjo zmagovalno stopničko.

Foto: Yuichi Nosse, Joerg Mitter, Samo Vidic, Predrag Vuckovic in Joerg Mitter