Te povezave v SMS sporočilu nikar ne odpirajte

Sporočilo vsebuje povezavo do spletnega mesta, kjer naj bi prejemnika čakalo sporočilo, ponavadi je zapisano, da gre za fotografijo

Prlekija-on.net, četrtek, 18. avgust 2016 ob 09:22
Povezave v SMS sporočilu ne odpirajte

Povezave v SMS sporočilu ne odpirajte

V zadnjih tednih se je pri nas razširilo sumljivo SMS sporočilo, ki so ga prejeli številni uporabniki (tudi mi). Sporočilo vsebuje povezavo do spletnega mesta, kjer naj bi prejemnika čakalo sporočilo, ponavadi je zapisano, da gre za fotografijo. Videti je, kot da je sporočilo poslano iz telefonske številke slovenskega mobilnega operaterja.

Kot opozarjajo na portalu Varni na internetu, gre pri tem za čisto običajen spem, ki se iz elektronske pošte seli na mobilne telefone. Svetujejo, da takšna sporočila enostavno ignorirate in izbrišete.

Čeprav je v sporočilu včasih vidna številka pošiljatelja, to ne pomeni, da lahko odkrijete, od kod je sporočilo dejansko prišlo. Pošiljatelja je namreč dokaj enostavno ponarediti in zato izredno težko odkriti. Najlažje bi seveda bilo, če bi takšna sporočila ponudniki mobilnih storitev lahko filtrirali. Do takrat se bomo morali zanesti na lastno presojo, še navajajo.

Kaj se zgodi, če sledimo povezavi v sporočilu? Na spletni strani varninainternetu.si vam ob tem svetujejo:
  1. V tem primeru vas sumljivo SMS sporočilo oz. povezava v njem po nekaj preusmeritvah odpelje v trgovino Google Play, na predstavitev aplikacije Gifties – Gift Cards & Rewards. Gre za aplikacijo, ki v zameno za osebne podatke uporabnika in njegov čas obljublja domnevne nagrade. Namestitev tovrstne aplikacije odsvetujejo.
  2. V veliko primerih pa vas povezava odpelje na spletno stran z lažno nagradno igro, kamor morate za sodelovanje vpisati svojo telefonsko številko. Običajen namen teh sporočil je to, da vas včlanijo v plačljiv SMS klub.
  3. Za takšnimi sporočili se pogosto skrivajo t.i. "phishing" strani s katerimi zlikovci poizkušajo pridobiti vaša uporabniška imena in gesla za različne storitve (Gmail, Facebook, in podobno).
  4. Ste prejeli sporočilo, ki vas obvešča, da ste v nagradni igri zadeli glavno nagrado? "Vasa stevilka mobilnega telefona je podedovala vsoto $450,000.000 iz MEGA MOBILE z REF: MML1001; Obrnite na gospoda Martina Rinck po e-posti: megaresult@live.com". Gre za zelo običajen poskus t.i. loterijske prevare, ki spada med nigerijske goljufije.
Kje so dobili mojo telefonsko številko?
Sporočilo ste najverjetneje prejeli, ker je eden od vaših znancev namestil omenjeno aplikacijo (slednji ima v imeniku zapisano vašo telefonsko številko). Ker aplikacija dostopa do njegovega imenika, je bilo takšno sporočilo razposlano vsem kontaktom, so še zapsali na varninainternetu.si.




Več v Črna kronika