Skrb za okolico vinske kleti na Kapeli

Kje sta se izgubila stečajni upravitelj in krajevna skupnost?

Filip Matko Ficko, četrtek, 18. avgust 2016 ob 16:51
Prostovoljna akcija vinogradnikov pri vinski kleti, foto: Janez Konrad

Prostovoljna akcija vinogradnikov pri vinski kleti, foto: Janez Konrad

Na spletnih straneh »Prlekija« smo poročali o zelo uspešno organizirani ter izvedeni prireditvi »Praznik Traminca in 21. dvig klopotca na Kapeli«, ki sta jo na verski praznik 15. avgusta (na »Veliki šmaren«), skupaj pripravila Turistično društvo Klopotec Kapela ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela ob nekaj soorganizatorjih.

Osrednja prireditev je potekala od 11. ure dalje okrog vinogradniškega doma ter »Pri preši«, številni ponudniki različnih domačih dobrot in izdelkov izpod pridnih rok so stojnice postavili ob cesti, toda nič se tisti ponedeljek ni dogajalo okrog znamenite okrogle vinske kleti na Kapeli. Na dvorišču te firme (Kapela, vinogradništvo in vinarstvo d.d.) je parkiralo le nekaj avtomobilov. Kaj pa je torej z nekoč znamenito kletjo in vrhunskimi vini z znamko Kapela ?

Zatorej si od tistega ponedeljka dalje lahko zastavimo vprašanje: Kje se je izgubila skrb dobrega gospodarja za imetje, pa čeprav je to stečajni upravitelj ? Ali pa bi morda v sami Krajevni skupnosti Kapela lahko poskrbeli, da nekdaj tako številno obiskana turistična točka – edinstvena okrogla vinska klet – kaj obiskovalcem ponudi ter da bi ne kazila okolja ?

Od nekaterih članov Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela smo slišali, da je nekaj dni pred prej omenjeno prireditvijo potekala njihova prostovoljna delovna akcija okrog prej omenjene vinske kleti na Kapeli. Vinogradniki so se namreč na lastno pobudo lotili neobrezane vinske trte, ki raste okrog vinske kleti na Kapeli, med letom pa poskrbijo tudi za škropljenje. Prepričani so namreč, da bi neobrezana trta delala sramoto njim kot organizatorjem in sami prireditvi, ki jo obiščejo številni obiskovalci od blizu in daleč. So pa bili zadovoljni, da se je odprlo vrata na dvorišče kleti na praznični dan, kajti parkirnih prostorov za številne obiskovalce je res primanjkovalo.


Več v Kultura in izobraževanje