Na Kapeli se že tudi klopotec veselo vrti

Jubilejna 20-letnica Turističnega društva Klopotec Kapela

Filip Matko Ficko, torek, 16. avgust 2016 ob 19:45
Praznik Traminca in dvig klopotca na Kapeli

Praznik Traminca in dvig klopotca na Kapeli

Turistično društvo Klopotec Kapela, ki praznuje letos 20-letnico obstoja, in tamkajšnje Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina sta v ponedeljek, 15. avgusta, pripravila bogat vinogradniški popoldan, kajti »odvila« se je tradicionalna prireditev »Praznik Traminca in dvig klopotca« pri turistični točki »Pri preši oziroma vinogradniški hiši« na Kapeli. Kot soorganizatorji so sodelovali še Občina Radenci, Zavod za turizem in šport Radenci ter Bistro Partis Radenci.

Po verskem obredu v tamkajšnji cerkvi svete Marije Magdalene ob 10. uri so ob 11. uri »Pri preši pri vinogradniški hiši« nastopili člani glasbene skupine Klapovühi, opoldne pa se je pričel uradni del prireditve z nagovori. Prireditev je na slavnostno pripravljenem odru (pripravila sta ga gospodar TD Klopotec Franc Ivanič in učiteljica Ida Petek) vodila nekdanja predsednica TD Klopotec, Jasna Divjak Ob njej je kratki nagovor imela sedanja predsednica Urška Lukovnjak. Iz njenega uvoda povzemamo: »...Praznik traminca in dvig klopotca že od nekdaj predstavlja eno večjih prireditev, ki se odvijajo v osrčju kapelskih goric, s čimer je osrednja simbolika prireditve povezana z vinogradniškimi običaji ter tradicionalno postavitvijo štajerskega klopotca na dan Velike maše. Marsikdo ne ve, da je klopotec bil prvotno zasleden prav na območju Štajerske ter da so mu že v preteklosti pripisovali posebno moč varovanja vinogradov, pa ne le pred škodljivci! Prav na Kapeli so klopotce postavljali že pred več kot 30-timi leti. Tradicijo našega prelepega kraja ohranjamo prav člani Turističnega društva Klopotec v sodelovanju z Društvom vinogradnikov, saj se vsako leto 15. avgusta zberemo na tem istem mestu, kjer smo danes in ob vaši spodbudi ter dobri kapljici postavimo klopotec - danes bo to že 21-tič !... « Za tem je pozdrav izrekel še predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič. Za njim je vse pozdravil župan Občine Radenci, Janez Rihtarič. Ti trije so pozneje ob vinskem vitezu Alojzu Slaviču odprli razstavo tramincev.

Govornikom so sledili kulturniki: Vokalni kvintet Klopotec Kapela, ki ga po strokovni plati vodi Anton Divjak in mladi talenti: harmonikarka Eva Tompa iz Rihtarovec, drummer (bobnar) Timo Kosi iz Veržeja in kitarist Benjamin Bencak iz Maribora. Nastopili so še plesalke in plesalci folklorne skupine Kulturno turističnega društva Babinci, ki jih po strokovni plati vodi Marjan Filipič. Zaplesalo je sedem parov, plešejo že 18 let vzhodnoštajerske in prekmurske plese, na harmoniki pa jih je spremljal Tadej Kozar. Številnemu občinstvu se je nato predstavilo sedem vinskih kraljic: 20-letna vinska kraljica Cerkvenjaka Martina Breznik, 22-letna mariborska vinska kraljica Urška Bračko, 22-letna vinska kraljica Metliške črnine Jana Štajdohar, 22-letna vinska kraljica rebule iz Goriških Brd Katja Erzetič, 27-letna vipavska vinska kraljica Nataša Ferjančič, 28-letna 5. kogovska vinska kraljica Anja Kocjan in 23-letna vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Katja Hamler s Stavešinskega vrha, ki je bila njihova gostiteljica. Zapeli so še pevke in pevci Kulturnega društva pevska skupina Vrelec Radenci, ki jih po strokovni plati vodi Ivica Stolnik. O jubilejni 20-letnici ustanovitve Turističnega društva Klopotec Kapela je govoril prvi predsednik, tega društva Jože Tkalec.

Sam dvig letošnjega klopotca je bil pred uradno napovedjo ob 15. uri, kajti bližali so se nevihtni oblaki. Po treh odpetih pesmi je koncert prekinila Klapa Solaris iz Šibenika (Alen Skoroza, Ivica Horvat in Paško Marojov) in dvig klopotca je izredno hudomušno vodil kot »slovenskogoriški outar« humorist Korl (Samo Tuš iz Gornje Radgone) ob gospodarju kapelskega klopotca Feliksu Rantaša, a na drogu je klopotec sestavil Janko Kniplič. Zapihal je veter nevihtnih oblakov in klopotec na Kapeli se je veselo zavrtel, svoj pevski koncert je nadaljevala Klapa Solaris, za njo pa še glasbena skupina Klapovühi.

Obiskovalci so si lahko ves čas prireditve ogledali razstavo tramincev, ki jih je ocenila komisija v sestavi: univ. dipl. ing. živilske tehnologije Alojz Filipič, univ. dipl. ing. živilske tehnologije Cvetka Sakelšek in univ. dipl. ing. agroživilstva Barbika Žunič. Ti so ocenili, da so naslov šampiona med 27-imi vzorci osvojili: traminec normalne trgatve (18,36) Vinogradništva Žnuderl s Senčaka, traminec ledene trgatve (19,36) vinogradnika Vladimirja Kupljena iz Okoslavec in traminec - penina (18,43) Radgonskih goric d.d. Gornja Radgona. Bila je vsem na voljo tudi pokušina tramincev.

Ob številnih stojnicah se je ponujalo obiskovalkam in obiskovalcem prireditve marsikaj: obloženi domači kruh in palačinke pri stojnici Turističnega društva Majolka Orehovski vrh (predsednik Branko Pintarič); prospekte, zloženke, med, bučno olje ter domače pecivo iz DOSOR-ja pri stojnici Zavoda za šport in turizem Radenci (Blanka Fekonja); štajerska kisla žüpa pri stojnici Turističnega društva Klopotec Kapela (Feliks Rantaša, Marta Tišler in Janko Bračko); čevapčiči pri stojnici Bistroja Partis Radenci; langaš (sorodniki Antona Misje); ročna dela Jožice Kramberger in vina vinogradnika Janeza Pučka iz Cerkvenjaka. Otroci pa so lahko brezplačno koristili napihljiva otroška igrala. V naprej napovedana vožnja s turističnim vlakcem že od 11. ure dalje (vsako uro) izpred avtobusne postaje v Radencih do peš poti Strmec je odpadla iz »višjih vzrokov«.

Po dvigu klopotca na Glavnem trgu v Ljutomeru (v soboto, 6. avgusta v sklopu Prleškega sejma), pri vinogradniški kmetiji Fleisinger v Spodnjih Ivanjcih in pri brajdah radenskega DOSOR-ja (v nedeljo, 7. avgusta), na Kogu (sobota, 13. avgusta, s kronanjem 5. Kogovske vinske kraljice), pri Mali Nedelji, v Hermancih ter sedaj tudi na Kapelskem vrhu, pa tudi po drugih vinorodnih gričih, zvoki klopotcev odganjajo ptice, a tudi že kličejo k letošnji trgatvi.

Foto: Sara Vinkovič in Filip Matko Ficko


Več v Družabno