V Prlekiji že sedmo leto stoji največji klopotec na svetu

Klopotec je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov in ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. avgust 2016 ob 17:31
Največji klopotec na svetu

Največji klopotec na svetu

Na 15. avgust ali že nekoliko prej, po vsej Prlekiji v vinogradih zapojejo klopotci. Tako je bilo tudi tokrat, ko so ta konec tedna zapeli številni klopotci po prleški pokrajini. Za naše kraje je značilen klopotec z dvema paroma vetrnic, ki ima vlogo odganjanja ptic, pripisujemo pa mu posebno moč varovanja vinogradov.

Tako se tudi med vinogradi v Hermancih, na meji med Ljutomerom in Ormožem, na predelu, ki ga domačini poznajo po imenu Strmec, že sedmo leto zapored bohoti največji klopotec na svetu. Stanko Habjanič iz Kajžarja s pomočjo PGD Miklavž pri Ormožu in PGD Ptuj, velik klopotec v Hermancih, postavlja od leta 2010. Trud je bil poplačan v začetku leta, ko je Stanko prejel certifikat in potrdilo, da je bil klopotec tudi uradno potrjen kot največji klopotec na svetu in vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Klopotec ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono.

Preberite tudi:
Postavljanje največjega klopotca
Klopotec vpisan v knjigo rekordov
Stanko Habjanič, ki je klopotec izdelal, je po poklicu zidar, izdelava klopotcev pa je njegov hobi in je s tem nadaljeval družinsko tradicijo. Že njegov dedek je izdeloval klopotce večjega obsega, s še večjimi je nadaljeval njegov oče Janez, Stanko pa se je z največjim klopotcem vpisal v knjigo rekordov, za izdelavo katerega je porabil 2 meseca ali pribliĺžno 300 ur trdega dela.

Spodaj si lahko največji klopotec ogledate na fotografijah in v videu.


Več v Zanimivosti