54. sejem AGRA obiskalo 125.000 obiskovalcev

V četrtek se je zaključil 54. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni

Prlekija-on.net, petek, 26. avgust 2016 ob 10:41
Sejem AGRA

Sejem AGRA

54. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni, na katerem se je v šestih dneh predstavilo 1.798 razstavljalcev iz 30 držav, se je zaključil v četrtek. Sejem je obiskalo 125.000 obiskovalcev.

Izjava ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana ob zaključku 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni: "S stališča Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bil sejem uspešen. Zadovoljen sem z odzivom. Veseli me, da je bilo na tem sejmu dosti iskanja novih poti. Ob tem, kolikor mi je poznano, je pritisk na nizke cene kar se tiče kmetijskih produktov zelo velik. Ravno znotraj tega sejma je prišlo do nekaterih pozitivnih informacij. Že nekaj časa se rešujejo prodajne cene na tržišču. Poznano je, da je bila prašičereja dalj časa v krizi, ravno v času sejma smo pričeli dobivati informacije, da se na nekaterih evropskih trgih prvič po dolgih letih pojavlja pomanjkanje mleka. Ministrstvo je organiziralo oz. se aktivno udeležilo 50 dogodkov, od tega sem sam sodeloval na 33 dogodkih. Zelo odmevno, tudi z mednarodnega vidika, je bila ministrska konferenca Potrošnik ima pravico vedeti, na kateri je, razen treh delegacij, preostalih šestnajst delegacij pritrdilo našim razmišljanjem, da je potrebno potrošniku dostaviti dodatne informacije. Sama Slovenija ima pripravljene tudi lastne zakonodajne predloge, s katerimi smo pripravljeni iti nad evropski standard. Prav tako smo pripravljeni tudi voditi zelo aktiven pogovor z evropsko komisijo.
Sam zelo uspešno ocenjujem tudi osem okroglih miz, ki so potekale na tem področju, in so bile zelo dobro obiskane. In marsikatere ugotovitve bodo uporabljene pri izvajanju kmetijske politike. Vrhunec dogodkov z naše strani je bil seveda razmislek dosedanjih kmetijskih ministrov kako vidijo stanje v preteklosti in kaj vse bo potrebno narediti po njihovem mnenju, da gremo hitreje naprej. Ta razmislek, ki so ga sedanji ministri povedali na tem srečanju, je ministrstvo pripravilo tudi v takšni obliki, da nam bo dosegljiv na spletni strani ministrstva. Dovolite še eno opažanje, in to je, da nam je bilo tem sejmu zelo jasno povedano z več strani, da je proces izgubljanja kmetijskih zemljišč - v zadnjih 25 letih smo jih izgubili 15 odstotkov - ena največjih napak razvoja slovenske države po osamosvojitvi. Res je, da nam je uspelo v zadnjih letih ta proces zaustaviti, vendar pritiski po dodatnih kmetijskih zemljiščih – vsi želijo graditi na najboljših kmetijskih zemljiščih, ker je tam ceneje – so v tem trenutku na naše ministrstvo zelo velik in vsak glas podpore, ki ga lahko dobimo, nam pomaga.
Rad bi se zahvalil vodstvu sejma, tudi predsedniku uprave Janezu Erjavcu, da nam je omogočilo tako aktivno prisotnost na tem sejmu. Dajem zavezo, da bo tudi naslednje leto ministrstvo podprlo sejem, ki ga vidi kot neke vrste javno zasebno obliko partnerstva v smeri promocije in razvoja slovenske proizvodnje hrane.
Že vrsto let je tako, da kdo je kmetijski minister, je tudi vodja programskega sveta sejma AGRA, in tudi kot vodja programskega sveta je moja predhodna ocena, da je sejem uspel."

Iz letošnjega sejma:
Odprtje sejma AGRA
Medena kraljica Slovenije je Mateja Šoštarič
Polko najbolje plešeta Darja Rus in Boštjan Lubi
Na sejmu AGRA dišalo po prleških dobrotah
Na AGRI je zadišalo po prleški gibanici
Vinska kapljica močnejša od rakije
Vinar leta je P&F Jeruzalem
Živahen torek na sejmu AGRA
Konoplja za prehranske in neprehranske namene
Cerar še drugič obiskal sejem in pri ribniku posadil lipo
Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma pa je strnil svoje misli naslednje: "Danes zapira vrata 54. AGRA in pričele se bodo priprave na 55. Agro.
Agra je več kot samo sejem na katerem nastopajo razstavljavci, ki ponujajo svoje izdelke in storitve in obiskovalci, ki iščejo te izdelke in storitve. V Agri se zrcali vse tisto kar je aktualno v kmetijstvu, agroživilstvu in podeželju v tem delu Evrope. Zato se je tudi prvič v letošnjem letu govorilo, da je največji in najpomembnejši kmetijski sejem v srednji Evropi. To so potrjevali tudi razstavljavci iz 30 držav in številne državne predstavitve Evropskih držav in regij. To potrjujejo tudi obiski evropskih ministrskih in gospodarskih delegacij in predvsem slovenskega političnega vrha, ki so obiskali sejem: od predsednika države, predsednika vlade, predsednika državnega sveta, poslancev državnega zbora, svetnikov državnega sveta, gospodarskega ministra, zunanjega ministra, obrambne ministrice, ministrstva za kmetijstvo in ministra osebno do predsednikov zbornice, zadružne zveze, gospodarskih družb.

Pomen in velikost tega sejma ne moremo meriti  samo v številkah, ki kažejo 1798 razstavljalcev iz 30 držav, 70000 m2 razstavnih površin in vzorčnih nasadov, 350 podjetij ki so sodelovala v sedmih mednarodnih ocenjevanjih z 1300 izdelki, okrog 150 dogodkov, od tega preko 100 strokovnih predavanj, okroglih miz, posvetov in ne nazadnje 125 000 obiskovalcev v 6 dneh sejma. Glavna značilnost tega sejma je v vsebinah, kakovosti in v sodelovanju vseh najpomembnejših kreatorjev slovenskega kmetijstva, živilstva in kmetijske politike.
Poleg delavcev in sodelavcev Pomurskega sejma, ki po organizacijski plati skrbimo za ta projekt in zagotovimo ustrezne razstavne prostore, tudi razstavljavce in obiskovalce, tega projekta ne bi zmogli brez pomoči številnih institucij, kot je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministra osebno, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze, Združenja živilske industrije, zavoda za gozdove, kmetijskega inštituta in mnogih drugih.Pomembna je tudi pomoč lokalne skupnosti, občine, ki nam omogoča površine za parkiranje, policije, ki skrbi za varnost, zdravstvene službe, gasilcev, Radgončanov, ki teden dni potrpijo z obremenitvijo mesta.

Tudi letošnji kmetijsko živilski sejem AGRA je dokazal, da je tradicionalno svež. Tradicionalnim vsebinam smo dodali veliko svežih novih vsebin, lahko bi rekli celo tradicionalna rast svežih vsebin. V komercialnem delu je bila predstavljena najsodobnejša kmetijska tehnika. Izstopali so traktorji z najsodobnejšo tehnologijo in mnogi tudi največji so bili tudi prodani na sejmu. Predstavljena je bila živilska industrija, tržnica in Agrina kuhinja, izdelki iz naravnih materialov.
Med strokovnimi razstavami so bile v ospredju živinorejske razstave, v govejem hlevu smo imeli porod, posavski konjarji so prikazali kmečko poroko, drobnica je imela nov razstavni prostor, prašičerejci so prikazali slovenske selekcije.
V mednarodnem letu stročnic so stročnice izstopale tudi v vzorčnem nasadu rastlinske proizvodnje. V gozdno-parkovnem nasadu je predsednik vlade posadil lipo in tako na simbolni način opozoril na skrb za gozdove. Strokovnim razstavam daje vsebino MKGP, ki se je letos predstavilo v novi, sveži podobi, s katero bo prepričalo združene narode, da si čebele zaslužijo svetovni dan čebel ali celo celo leto posvečeno čebelam. Minister osebno in sodelavci pa so kreirali tudi strokovne posvete, predavanja, okrogle mize.
Pomembna je tudi predstavitev kmetijskega šolstva, Kmetijskega inštituta in Ministrstva za okolje in prostor.

Med 100 posveti in predavanji bi težko izpostavil le nekatere. Dotaknili so se vseh aktualnih tem od mladih prevzemnikov kmetij, mlečne krize, problemov samooskrbe, zmanjševanja kmetijskih površin, namakanju, lubadarja in na ministrski konferenci tudi problema označevanja živil.
7 mednarodnih strokovnih ocenjevanj je dobilo svoj finale na sejmu z podelitvijo preko 1200 medalj in priznanj za odlično kakovost, mesnih, mlečnih izdelkov, sadnih sokov, medu, vina, kmetijske mehanizacije in embalaže.
Okronali smo Medeno kraljico in v celoti prenovili Vinski hram.
Med obsejemskimi dogodki je osrednjo mesto zavzemalo osrednje državno prvenstvo sekačev in vsakodnevno prikazovanje varnega dela v gozdu.
Veliko aktivnosti smo posvečali mladim obiskovalcem sejma in zamejskim Slovencem  s katerimi smo obeležili tudi 25 let samostojne Slovenije.
Sejem AGRA je ne nazadnje tudi družabni dogodek na katerem srečaš prijatelje, znance, sorodnike, sošolce pa tudi bodoče življenJske sopotnike.

Tudi letošnji sejem AGRA je napolnil baterije pozitivnega razmišljanja in želja pa čeprav je bilo tudi veliko kritik na račun preteklih obdobij.

Generalno sporočilo sejma pa je, da nas lahko samo optimizem in iskanje novih inovativnih idej ter ohranjanje tradicionalnih vrednot vodi do uspehov v prihodnjem. To je tudi naše vodilo za AGRO 2017.

Hvala vsem, ki ste ustvarjali in spremljali Agro 2016, in pomagali, da je bila zgodba o uspehu."


Več v Gospodarstvo