Tabla za Jeruzalem po nekaj tednih spet na svojem mestu

Tudi tablo za Ljutomer so očistili, tako da se ime kraja ponovno lahko razločno prebere

Prlekija-on.net, nedelja, 28. avgust 2016 ob 10:44
Tabla za Jeruzalem

Tabla za Jeruzalem

Pred dvema tednoma smo pisali o tabli v Ljutomeru, ki ji je nekdo prebarval nekaj črk, tako da se je na tabli razločno videlo le tri črke. Tablo so v naslednjih dneh očistili, tako da se ime kraja ponovno lahko razločno prebere.

Ob tem smo omenili še en primer, o krajevni tabli, ki označuje oz. je označevala začetek naselja Jeruzalem iz ljutomerske strani, saj table že nekaj tednov sploh ni bilo. Kaj se je s tablo zgodilo, nam ni znano, a se je tudi to sedaj uredilo, saj tabla pred naseljem ponovno stoji.

Primer pisanja po tablah so v preteklih dneh imeli tudi na Goričkem v Prekmurju, kjer so pred začetkom v Krajinski park Goričko postavljene pozdravne table, a je nekdo tablo iz smeri Bogojine pri vasi Bukovnica popisal. Na tablo so napisali »Bukovnica« ter označili s puščicami.

Na leto izgine do tristo znakov
Pisanje po tablah sicer ni redek pojav, saj se marsikdaj na kaki tabli pojavi kakšna dodatna črka ali pa kakšna »izgine«, kar kazi podobo kraja. Nevarneje pa je, če table kar izginejo, predvsem če gre za prometne znake, kar se je letos junija že zgodilo tudi na območju Ljutomera. Sicer pa statistika kaže, da na leto po Sloveniji »izgine« do tristo znakov na leto.

Največkrat pri tem gre za znake, ki prikazujejo omejitev hitrosti, katere se potem uporabi kot darilo ob okroglih obletnicah. Takšno dejanje je seveda tudi kaznivo, saj za krajo prometnega znaka, kot predvideva 326. člen kazenskega zakonika, storilcem grozi do tri leta zaporne kazni.


Več v Kultura in izobraževanje