Blagoslov obnovljene kapele Marije Pomočnice v Drakovcih

Kapelo je blagoslovil malonedeljski farni župnik Srečko Fras

Branko Košti, ponedeljek, 5. september 2016 ob 13:24
Blagoslov obnovljene kapele v Drakovcih

Blagoslov obnovljene kapele v Drakovcih

Po ustnem izročilu je »na Tratah«, v bližini kraja, kjer danes stoji kapela Marije Pomočnice v Drakovcih, med dvema lipama stal vaški križ. Ko je les dotrajal, so vaščani sklenili v bližini, na podarjenem kosu zemlje Špindlerjeve (Babosekove) družine,  leta 1880 postaviti kapelo in to samo pročelje, brez oken. Leta 1900 so kapelo povečali, postavili zvonik, vgradili okna in vrata ter ograjo. Prvi zvon, katerega je kupila Terezija Špindler, je v zvoniku zazvonil leta 1903.

Zvon je srečno preživel prvo svetovno vojno, saj so ga vaščani pravočasno sneli in skrili, ga po vojno vrnili v zvonik, ob tem malo premočno pritrkavali, zato je počil. Ponovno so ga vlili leta 1929 in ga posvetili Mariji pomočnici kristjanov. V drugi svetovni vojni zvona niso uspeli obvarovati pred okupatorji in svobodo je kapela pričakala s praznim zvonikom. Ponovno zvonenje je po Drakovski dolini zadonelo 20. julija 1947, ko se je v zvoniku kapele oglasil nov, stodvajset kilogramski zvon, istočasno pa je bila obnovljena tudi kapela.

Vaščani spodnjega dela Drakovcev, kjer stoji ta kapela (v vasi so kar tri kapele), so vedno skrbeli za njeno vzdrževanje, občasno so se lotili tudi večjih prenov, nazadnje pred dvajsetimi leti. Ker pa čas in vremenski vplivi pustijo sledi, so se leta 2015 odločili za temeljito obnovo in v ta namen ustanovili petčlanski odbor. Obnovo so izvajali po fazah, kakor so omogočali finančni prilivi, ki so bili v največji meri odvisni od prispevkov vaščanov, manjši delež je prispevala tudi lokalna skupnost. Seveda pa ne bi zmogli brez prostovoljnega dela krajanov in domačih obrtnikov.

Prva faza je zajemala zamenjavo dotrajane lesene konstrukcije zvona z ustrezno kovinsko in ureditev zvonenja s pomočjo ekektrike. V naslednji fazi so na zunanjost kapele namestili stirodur plošče in izvedli zaključni sloj fasade, obnovili napise, namestili okenske police in uredili odtoke, delno prebarvali notranjost kapele, v predprostoru pa zamenjali keramične ploščice. Ustrezno so bila zaščitena tudi okna in vrata.

Tako obnovljena, pa tudi s cvetjem in zelenjem okrašena, je kapela Marije Pomočnice v Drakovcih v soboto, 3. septembra, pričakala vaščane in goste, kateri so se zbrali na svečanosti slovesnega blagoslova kapele. Blagoslov je opravil farni župnik pri Mali Nedelji Srečko Fras, sodeloval pa je tudi cerkveni pevski zbor pod vodstvom Alojza Stajnka.

Po svečanosti so se vaščani skupaj z župnikom zbrali za bogato obloženimi mizami in se veselo družili do večernih ur.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje